​Ronald Mulder was zaterdag dicht bij zijn tweede zege in het wereldbekercircuit dit seizoen. De Nederlandse sprinter deed in Astana 34,87 seconden over de 500 meter en eindigde daarmee als derde.

Hij kwam slechts  twee hondersten van een seconde tekort voor de zege.

De overwinning ging verrassend naar de Rus Artjom Koeznetsov, die daarmee een primeur beleefde. Koeznetsov bleef zijn landgenoot Dmitri Lobkov net voor: 34,85 om 34,86.

Ronald Mulder verstevigde dankzij zijn derde plek wel de leiding in de wereldbekerstand, want hij eindigde hoger dan de nummer twee in de tussenstand Tae-Bum. Nummer drie Jamie Gregg uit Canada deed niet mee in Astana.

Bij de vijf tot dusverre gereden wedstrijden in het wereldbekercircuit eindigde Ronald Mulder liefst vier keer op het podium. In Calgary verzekerde de schaatser van BrandLoyalty zich van goud en brons en in Salt Lake City won hij zilver.

Jan Smeekens viel door toedoen van Mulder net buiten het podium. Zijn 34,97 was goed voor de vierde plaats. Jesper Hospes (achtste in 35,09) en Michel Mulder (twaalfde in 35,18) bleven in de subtop steken.

Lees ook: Ronald Mulder: 'Blij dat ik vier van vijf keer podium haal'