Edwin van Calker is er zaterdag in de viermansbob net niet in geslaagd zich te verzekeren van een startbewijs voor de Winterspelen.

De Groninger finishte bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Calgary als tiende, op vijf honderdsten van de achtste plaats. Een top 8-notering is nodig om door NOC*NSF te worden uitgezonden naar Sotsji.

De zege in Calgary was voor het Amerikaanse team onder leiding van piloot Steven Holcomb. Het Duitse team van Maximilian Arndt en de Russen onder leiding van Aleksandr Zoebkov werden gedeeld tweede. Volgende week is er een nieuwe kans voor Van Calker, dan in Park City.

Van Calker viel vrijdag in de tweemansbob, waarin hij een olympische nominatie heeft, tegen (achttiende) met Bror van der Zijde voor het eerst als remmer. ''Dat was niet goed'', gaf hij ronduit toe. 

''We moesten dus verder bouwen op de viermansrace. We wilden graag naar de top tien en dat is ons gelukt. Dat we zo dicht bij die top acht zouden komen, hadden we niet verwacht.’’

De ervaren Sybren Jansma, die in de voorbereiding geblesseerd raakte, was ook tevreden over de verrichting in de 'grote slee'. ''We moeten als team nog groeien. Zaterdag hebben we in dat proces een grote stap gezet. De tweede run geeft zelfvertrouwen voor de komende wedstrijden.''