Pastor Maldonado rijdt komend seizoen voor de Britse renstal Lotus in de Formule 1 . 

De 28-jarige coureur uit Venezuela wordt daar de ploeggenoot van Romain Grosjean. Hij volgt Kimi Raikkonen op, die terugkeert bij Ferrari.

Maldonado debuteerde in 2011 in de Formule 1 voor Williams. Voor dat team reed hij tot dusver 58 Grands Prix. Hoogtepunt was zijn pole position en zege in de Grote Prijs van Spanje in 2012.

Williams vond eerder al een opvolger voor Maldonado in de persoon van Felipe Massa, die na acht jaar afscheid nam bij Ferrari.

De Venezolaan was gewild bij de verschillende teams, omdat hij veel sponsorgeld genereert. De nummer achttien van het afgelopen Formule 1-seizoen weet zich gesteund door de steenrijke staatsoliemaatschappij uit het Zuid-Amerikaanse land.

Maldonado voerde ook gesprekken met Sauber, maar zou naar verluidt gekozen hebben voor Lotus, omdat die renstal in 2013 een veel snellere bolide kon overleggen.

'Geweldige kans'

''Dit is een geweldige kans voor mij bij Lotus'', zegt Maldonado. ''Het was geen geheim dat ik een ander podium ambieerde om mijn carrière in de Formule 1 vooruit te helpen."

"Lotus biedt me de beste mogelijkheid op een competitief seizoen. De regels en de bolides zijn aanzienlijk aangepast, een uitgelezen moment dus voor een nieuwe start.''

De Duitser Nico Hülkenberg (Sauber) gold ook geruime tijd als een belangrijke kandidaat voor het tweede stoeltje bij Lotus, maar vrijdag maakte teambaas Eric Boullier bekend de voorkeur te geven aan Maldonado.

''Ik ken hem sinds hij voor me reed bij DAMS in de World Series by Renault in 2005. Hij heeft snelheid en potentie. Wij kunnen hem de faciliteiten bieden dat regelmatig te laten zien op het circuit.''

Transfercarrousel

Nu de transfer van de Venezolaan naar Lotus in kannen en kruiken is, zijn er nog zeven stoeltjes te vergeven voor het naderende seizoen in de Formule 1; Sauber, Force India, Caterham en Marussia hebben hun selecties nog niet rond. 

Giedo van der Garde hoopt ook nog op een zitje. De Nederlander reed afgelopen seizoen voor Caterham, maar weet nog niet of hij mag uit blijven komen voor de Britse renstal met Maleisische roots.

Lees alles over de Formule 1 op NUsport