Yvonne Nauta heeft vrijdag voor het eerst in haar loopbaan een medaille gewonnen in een wereldbekerwedstrijd. 

De 22-jarige schaatsster van Team Liga verzekerde zich in Astana van brons op de 5 kilometer. Nauta klokte 7.04,64.

Het goud ging in een baanrecord naar Martina Sablikova. De Tsjechische deed 6.59,88 over haar race. Voor Sablikova is het haar dertigste overwinning in het wereldbekercircuit. De Duitse veterane Claudia Pechstein eindigde in 7.01,10 als tweede.

De 5 kilometer stond vrijdag voor het eerst dit seizoen op het programma in de wereldbeker. Op de 3 kilometer, die al twee keer werd verreden, wonnen Sablikova en Pechstein allebei één keer.

De beste prestatie van Nauta tot dusverre was de zesde plaats op de 3000 meter in Calgary dit seizoen.

De Friezin was wel minder snel dan Carlijn Achtereekte en Carien Kleibeuker. Die twee Nederlandse schaatssters waren ingedeeld in de B-groep en kwamen vrijdagochtend tot tijden van 7.03,55 en 7.04,31.

Sang-Hwa Lee

Na haar wereldrecords in Noord-Amerika is Sang-Hwa Lee in Astana wederom winnares van de 500 meter geworden. Ze won in Kazachstan de sprint met een bijzonder scherpe tijd van 37,27.

Nog nooit was er een rijdster sneller op een laaglandbaan dan Lee. Haar tijd was goed voor een nieuw baanrecord in Astana.

Achter de Zuid-Koreaanse werd de Duitse Jenny Wolf tweede, op ruime afstand, met een tijd van 37,70. Derde werd de Japanse Nao Kodaira in 37,72.

De beste Nederlandse was Thijsje Oenema. Zij leek zich een stuk beter te voelen in Astana dan in Noord-Amerika. De Liga-rijdster reed 37,92 en werd daarmee zesde.

Ook Laurine van Riessen kwam beter voor de dag dan in Salt Lake City en Calgary. Ze reed na een sterke opening een degelijke  ronde en kwam tot 38,01. Ze was daarmee sneller dan ze de afgelopen World Cups op de hooglandbanen was. Zij werd zevende.

Mayon Kuipers (38,63) en Anice Das (38,70) werden respectievelijk zeventiende en achttiende.

Margot Boer, de beste Nederlandse rijdster op de kortste afstand, slaat de wedstrijden in Astana over. Door haar afwezigheid zakte ze in de wereldbekerstand naar de zevende plek met 190 punten. Lee Sang-hwa leidt met 500 punten, gevolgd door Wolf met 328. Zaterdag rijden de vrouwen de 500 meter opnieuw.

Lees al het schaatsnieuws op NUsport