Nederland bezet ook na de Europese wedstrijden van deze week de achtste plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Op basis van deze lijst, die gaat over een periode van vijf seizoenen, worden de Europese tickets verdeeld.

Ajax zegevierde dinsdag met 2-1 tegen FC Barcelona in de Champions League en AZ zette donderdag Maccabi Haifa met 2-0 opzij in de Europa League. Een honderd procent-score voor de Nederlandse clubs bleef uit door de 2-0 nederlaag van PSV tegen Ludogorets.

Als naast Ajax en AZ ook PSV erin slaagt om Europees te overwinteren kan Nederland na de winterstop mogelijk goede zaken doen op de coëfficiëntenlijst. De achterstand op nummer zeven Rusland en de voorsprong op nummer negen Oekraïne is deze week ongeveer hetzelfde gebleven.

De zevende, achtste en negende plek op de coëfficiëntenlijst geven recht op twee Champions League-tickets (waarvan één in het hoofdtoernooi) en vier Europa League-tickets.

De voorsprong van Nederland op nummer tien België, dat één club minder mag afvaardigden aan het Europa League-toernooi, is comfortabel.

Op de UEFA-ranking, de ranglijst over dit seizoen, bezet Nederland de zestiende plaats. Dat komt vooral door de matige prestaties in de nazomer; FC Utrecht, Vitesse en Feyenoord strandden al in de voorrondes van de Europa League.