Bauke Mollema hoopt dat Tourdirecteur Christian Prudhomme te bewegen is om het parcours van de Tour de France 2015 vanuit Utrecht naar het noorden te laten afbuigen. "Het zou mooi zijn als de tweede etappe richting Groningen gaat."

De kopman van de Nederlandse Belkin-ploeg, afgelopen zomer zesde in het eindklassement, had het leuk gevonden als de Tour in 2015 in 'zijn' Groningen van start was gegaan.

"Maar hier in Utrecht hebben ze heel lang hun best gedaan het voor elkaar te krijgen. Nadat het in 2010 misging, zijn ze gewoon blijven vechten. De stad verdient het gewoon."

"Maar", vult de 27-jarige Groninger aan, "het zou wat mij betreft natuurlijk erg mooi zijn als de tweede etappe, die uit Utrecht vertrekt, richting het noorden gaat."

Voorlopig wijst het erop dat de tweede etappe richting het zuiden zal gaan (bekijk de kaart) en een finishplaats in Zeeland zal kennen. Het definitieve parcours wordt echter pas op 22 oktober 2014 bekendgemaakt. "Ik heb dus nog even om Tourbaas Christian Prudhomme te overtuigen van een 'noordelijke route'. Ik ga mijn best doen. Ik hoop wel dat ze in Groningen genoeg budget hebben, want het zal niet goedkoop zijn."

Rusland

Mollema denkt dat geld ook de reden is dat de Tour in 2015 voor de vierde keer in slechts zes jaar tijd (Rotterdam 2010, Luik 2012, Leeds 2014, Utrecht 2015) buiten de Franse landsgrenzen van start gaat. "In het buitenland hebben ze misschien eerder het budget klaar voor dergelijke 'Grands Départ' over, logisch dat de organisator ASO daarvoor valt."

"Ik vind het op zich ook niet zo'n probleem. Vanuit Nederland ben je in twee of drie etappes in Frankrijk. Ik zou het gekker vinden als we in Rusland zouden starten, of in Ierland. Dat je meteen het vliegtuig in moet. Daar ben ik niet zo'n fan van, maar dit moet prima kunnen."

Tijdrit

De Tour zal in 2015 voor het eerst sinds 2012 weer beginnen met een rit tegen de klok. Hoewel dat niet het favoriete onderdeel is van Mollema, ziet de Belkin-renner toch een aantal voordelen. "Er staat dan wel meteen iets van een klassement, misschien is het in de eerste dagen daarna dan wat rustiger."

"Hoewel er in 2012 in Luik een echte proloog was en het in de eerste week daarna ook hectisch bleef met veel valpartijen. Het blijft toch de Tour, met de grote belangen, waardoor iedereen van voren wil zitten." 

Gekkenhuis

Toch stelt Mollema het fijn te vinden om iets rustiger op gang te worden geschoten dan afgelopen zomer, toen hij bij een valpartij in aanloop naar de massasprint in de eerste etappe op een haar na een lantaarnpaal miste. 

Daarnaast zullen de fans een groot voordeel zijn volgens de renner. "In 2010 verscheen ik in Rotterdam niet aan de start van de Tour, maar wel in Amsterdam aan de start van de Giro. Dat was ook een proloog en ik heb nog nooit zoveel mensen mijn naam horen roepen als toen. Een kippenvelmoment. Ik denk dat Utrecht weer zo zal zijn, misschien wel nog massaler. In Amsterdam was het al een gekkenhuis, ik ben benieuwd of het nog gekker kan."

Kelderman

Ploeggenoot Wilco Kelderman hoopt bij de Grand Départ in Utrecht zijn Tourdebuut te kunnen maken. "Komend seizoen rijd ik de Giro d'Italia", liet de 22-jarige renner bij de presentatie in Utrecht weten. 

"Als ik echt had gewild had ik dit jaar al de Tour kunnen rijden, maar de Giro past nu beter in mijn ontwikkeling", legt de talentvolle ronderenner uit. "In Frankrijk zou ik toch moeten rijden in dienst van Bauke, Robert Gesink en Laurens ten Dam, terwijl ik in Italië wel voor mijn eigen kansen kan gaan." 

"Maar in 2015 wil ik zeker de Tour rijden, ik denk dat ik ook de ronde tegen die tijd goed aankan. En een Tourdebuut in Nederland maakt het natuurlijk extra mooi. Ik had ook niet verwacht dat ze zo snel na Rotterdam weer naar Nederland zouden komen. Dat was een mooie verrassing."

Lees ook: Prudhomme zwijgt over etappeaankomst in Zeeland​

Lees ook: Tour start met tijdrit door straten van Utrecht

Lees ook: Boom: 'Deze start is leuker voor het publiek'

Lees ook: 'Dit is een mooie overwinning voor Utrecht'