Het duurt nog een kleine elf maanden voordat er duidelijkheid is over het aantal aankomsten in de Tour de France 2015 op Nederlands grondgebied.

Donderdag werd het parcours van de individuele tijdrit in startplaats Utrecht bekendgemaakt (bekijk de kaart) alsmede het eerste traject van de tweede etappe (bekijk de kaart), die eveneens begint in de Domstad.

Tourbaas Christian Prudhomme wilde donderdag in Utrecht niet ingaan op de geruchten dat de tweede rit finisht in Zeeland. Organisator ASO zou al duizend hotelkamers hebben geboekt voor zondag 5 juli 2015.

"Ik kan nu niks zeggen, behalve dat op 22 oktober 2014 het parcours van de Tour 2015 wordt gepresenteerd", aldus Prudhomme. "We werken nu aan de route."

De Tour de France start in 2015 voor de vierde keer in zes edities in het buitenland, na Rotterdam (2010), Luik (2012) en Leeds (2014).

Op de vraag of de Fransen deze ontwikkeling met lede ogen aanzien, antwoordde Prudhomme dat de globalisering van de Tour al zestig jaar geleden is ingezet. "Amsterdam had in 1954 de primeur van een buitenlandse start. In de jaren daarna begon de Tour onder meer in Scheveningen en Charleroi."

Passie

"De Tour de France is uitgegroeid tot de belangrijkste wielerkoers ter wereld. Dat heeft te maken met drie factoren: de kampioenen die eraan deelnemen, de televisie en de fans. In Nederland en België is er sprake van geestdrift bij de mensen, een enorme passie bij de fans voor de Ronde van Frankrijk. Dat is heel belangrijk voor de Tour."

Het geflirt met het buitenland blijft voorlopig wel beperkt tot het 'Grand Départ'. Prudhomme maakte duidelijk dat hij met de traditionele aankomst op de Champs-Élysées in Parijs heel tevreden is.

Lees ook: Boom: 'Deze start is leuker voor het publiek'