Koen Verweij schaatst vrijdag bij wereldbekerwedstrijden in Astana op de 1500 meter tegen Shani Davis.

De nummers twee en één in het klassement rijden in de tiende en laatste rit tegen elkaar, zo is donderdag bekendgemaakt.

Verweij won dit seizoen in Calgary de eerste wereldbekerwedstrijd over 1500 meter. In Salt Lake City ging de zege een week later naar Davis.

Kjeld Nuis, de nummer drie in de wereldbekerstand, ontbreekt dit weekeinde in Kazachstan wegens ziekte. Naast Verweij komt van de Nederlanders alleen Rhian Ket vrijdag in actie in de A-groep.

Ket is ingedeeld in de zesde rit tegen de Amerikaan Trevor Marsicano.

Stefan Groothuis, Pim Schipper en Douwe de Vries (de vervanger van Nuis) rijden in de B-groep.

Vrouwen

De vrouwen leggen de 500 en 5000 meter af. Op de 500 meter is er in de vijfde race een Nederlandse confrontatie tussen Thijsje Oenema en Anice Das. Laurine van Riessen en Mayon Kuipers komen in respectievelijk de vierde en eerste rit in actie. 

Annette Gerritsen maakt in de B-groep haar rentree in het wereldbekercircuit. De schaatsster van Team Activia wist zich eerder niet te plaatsen voor Calgary en Salt Lake City.

Afzeggingen

Veel Nederlandse schaatsters slaan de wereldbekerwedstrijd in Astana over, omdat het in hun ogen geen goede voorbereiding is op het belangrijke olympische kwalificatietoernooi van eind december in Thialf.

Daar worden de startbewijzen voor Sotsji verdeeld. Zo ontbreken in Kazachstan onder anderen Ireen Wüst en Jorrit Bergsma. Sven Kramer is wel afgereisd voor de tien kilometer van zondag.

De wedstrijden in de A-groep in Astana beginnen vrijdag om 18.00 uur. In Nederland is het dan 13.00 uur. Eerst worden de 500 en 5000 meter voor vrouwen verreden, daarna de 1500 meter voor mannen.

Zaterdag rijden de mannen de 1000 meter, de vrouwen de 1500 meter en de 500 meter wordt door zowel de mannen als de vrouwen gereden. De eerste afstand is om 12.30 uur Nederlandse tijd, op zondag al om 10.00 uur. Dan rijden de mannen de 500 en 10.000 meter en de vrouwen de 1500 meter.