De FIFA beslist volgende week of de openingswedstrijd van het WK op 12 juni 2014 nog wel in de Sao Paulo Arena kan worden afgewerkt.

Een deel van het dak van het in aanbouw zijnde stadion stortte woensdag in. Daarbij vielen twee doden.

De Sao Paulo Arena was zo goed als voltooid. Uiterlijk half december moeten de Brazilianen de WK-stadions overdragen aan de FIFA. Die deadline zal niet meer worden gehaald.

"Ik denk dat we met nieuwe deadlines zullen moeten werken. Vier maanden voor het WK moet dat stadion toch absoluut klaar zijn, want je moet nog dingen uittesten", zegt de Belg Michel D'Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, in gesprek met Sporza.

"Anders moeten wij de kalender bekijken en ons afvragen of we die openingswedstrijd wel in Sao Paulo kunnen spelen. De vergadering van 3 december moet hier al duidelijkheid over brengen."

Onvrede

De FIFA is ontevreden over de voortgang van de voorbereiding, zo maakt D'Hooghe duidelijk. "Iedereen zegt dat Brazilië hét land van het voetbal en het voetbalfeest is, maar wij merken in de organisatie dat het niet zo vlotjes loopt als we zouden willen. De FIFA is niet ongerust, maar wel bezorgd."

Een plan-B heeft de wereldvoetbalbond niet. "Het zal wel gaan. Het is altijd hetzelfde bij die WK's. Enkele weken vooraf vraagt men zich af hoe men erin slaagt om alles in orde te brengen."

Bekijk de beelden:

Op 6 december vindt de WK-loting plaats. Dan weet onder anderen het Nederlands elftal in welke stadions het zal spelen. In de Sao Paulo Arena worden naast de openingswedstrijd drie groepsduels, een achtste en een halve finale afgewerkt.