Ross Brawn vertrekt aan het einde van dit jaar als teambaas bij Mercedes. 

De Duitse Formule 1-stal maakte dit donderdag bekend. Paddy Lowe en Toto Wolff zullen de taken van de 59-jarige Brit overnemen.

Topbestuurder Niki Lauda heeft nog pogingen gedaan Brawn te behouden, maar hij wilde niet blijven. ''Ik vond het belangrijk op het juiste moment te vertrekken en dat is nu. Ik ben er namelijk zeker van dat toekomstig succes verzekerd is'', verklaarde Brawn.

Hij is al vanaf 1976 actief in de koningsklasse van de autosport. Na dienstjaren bij Williams, Lola en Arrows kwam hij in 1991 terecht bij Benetton. Daar ontpopte hij zich als het tactische brein achter de successen van de Duitser Michael Schumacher, die eerst twee wereldtitels bij Benetton veroverde en daarna nog vijf bij Ferrari.

Brawn vierde in 2009 nieuw succes met de van Honda overgenomen renstal die onder zijn naam meedeed aan het WK. Hij loodste Jenson Button naar de wereldtitel. Bij Mercedes begon hij in 2010 aan een nieuwe samenwerking met Schumacher, maar deze keer bleef succes uit.

Mercedes eindigde dit jaar met de coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg als tweede in het constructeurskampioenschap en won drie races.