De Tour de France van 2015 begint met een individuele tijdrit van 13,7 kilometer door de straten van Utrecht. De renners vertrekken in de nabijheid van de Jaarbeurs.

Dat maakte de organisatie donderdag bekend in Parijs. Ook de finish van de tijdit (bekijk de kaart) is bij de Jaarbeurs. Het was al bekend dat Utrecht over twee jaar het 'Grand Départ' mag organiseren, op zaterdag 4 juli.

Het parcours gaat langs de Balijelaan, de Venuslaan, de Weg tot de Wetenschap, de Archimedeslaan, de Waterlinieweg, de Biltstraat en de Maliesingel.

De tweede etappe (bekijk de kaart) begint in elk geval eveneens in Utrecht, maar de organisatie deed nog geen mededelingen over mogelijk andere aankomsten in Nederland. Wel werd duidelijk dat het peloton onder de Dom door zal fietsen.

Op woensdag 1 juli wordt in de Jaarbeurs de ontvangstzone en het perscentrum geopend. Een dag later is de voorstelling van de deelnemende teams. Die vindt plaats in het Lepelenburgpark.

Lof

Tijdens de presentatie sprak Tourdirecteur Christian Prudhomme vol lof over het doorzettingsvermogen van Utrecht, dat al jaren probeerde om de Tour binnen te halen.

"Ik was verkocht toen het carillon van de Dom het Franse volkslied speelde. In Utrecht zijn er meer fietsen dan inwoners. Nederland houdt van de Tour de France zoals Fransen dat doen."

Het komt zelden voor dat de Ronde van Frankrijk begint met een individuele tijdrit van meer dan tien kilometer. In 2009 gebeurde dat voor het laatst, in Monaco.

Door de afstand van 13,7 kilometer gaat de rit in Utrecht ook niet de boeken in als een proloog, maar als een eerste etappe.

Trendbreuk

Dat de Tour 2015 van start gaat met een individuele tijdrit is in elk geval een kleine trendbreuk. De Tour 2013 begon met een vlakke rit op Corsica en dat zal ook volgend jaar het geval zijn in Leeds. Ook de Giro 2013 en Vuelta 2013 startten niet met een proloog. Dat geldt eveneens voor de Giro 2014 en mogelijk de Vuelta 2014.

Het wordt de zesde keer dat de Tour de France start in Nederland, na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010). Geen enkel ander land, uitgezonderd uiteraard Frankrijk, organiseerde zo vaak het 'Grand Départ'.

Drie jaar geleden was het Tourcircus twee dagen in Nederland. Na de proloog in Rotterdam kende de eerste etappe een aankomst in Brussel.

De Tourstart in Utrecht kost ongeveer tien miljoen euro. Het bedrijfsleven draagt de helft bij.

Later op de dag geeft Prudhomme nog een persconferentie in Utrecht en zal er nog meer duidelijk worden over het 'Grand Départ' in 2015.

Lees ook: Boom: 'Deze start is leuker voor het publiek'

Lees ook: Top 5: Tourstarts in het buitenland