De Britse politie heeft zes mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij matchfixing, het manipuleren van de uitslagen van sportwedstrijden.

Zeker drie voetballers zijn opgepakt, zo berichten verschillende Engelse media. Het zou gaan om spelers uit de lagere profdivisies.

De National Crime Agency, die nauw samenwerkt met de Engelse voetbalbond FA, bevestigt de arrestaties. De politie wil tegenover Sky Sports niet vertellen om wie het gaat.

"We focussen ons op een illegaal goksyndicaat dat internationaal opereert. Het onderzoek is nog volop gaande en meer informatie kunnen we niet geven."

De krant Daily Telegraph publiceerde een undercoveropname met een internationaal bekende 'fixer' van voetbalwedstrijden. Hij voorspelde correct de uitslagen van drie wedstrijden van dezelfde club.

50.000 pond

Verder beweerde de 'fixer' dat het manipuleren van een duel in een lagere divisie zeker 50.000 pond (60.000 euro) kost en dat het bijvoorbeeld 5.000 pond (6.000 euro) met zich meebrengt om een speler zover te krijgen dat hij vroeg in de wedstrijd een gele kaart incasseert.

De 'fixer' vertelde de undercoveronderzoeker ook hoe hij een speler kan instrueren. "Na de eerste 45 minuten moet het 2-0 of 1-1 zijn. Dat is meer dan genoeg voor mij. Over de tweede 45 minuten moet het weer 2-0 of 1-1 worden. Als er over het hele duel maar vier doelpunten vallen; 4-0, 3-1 of 2-2."

Aziatische websites zouden gebruikt worden voor de weddenschappen. De Britse gokmarkt is niet betrokken bij het schandaal, maar werkt wel mee aan het onderzoek.