De KNVB heeft geen haast bij de aanstelling van een nieuwe bondscoach. Woensdag liet Guus Hiddink via zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen weten dat hij bereid is om Louis van Gaal op te volgen na het WK van volgend jaar.

De voetbalbond houdt vast aan de eerder ingezette koers. "De KNVB streeft ernaar de nieuwe bondscoach ruim voor het WK bekend te maken, maar we hebben geen haast", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Hiddink liet via zijn belangenbehartiger weten dat hij Van Gaal wil opvolgen na het WK in Brazilië. "Als de KNVB belt en een kop koffie komt drinken, verwacht ik dat we er snel uit zijn'', zei Van Nieuwenhuizen in het AD. "Guus wacht het af."

Hiddink voldoet in ieder geval aan het profiel. "Zoals bekend is het profiel in grote lijnen een Nederlandse opvolger met internationale ervaring'', meldde de bond.

Strafschoppenseries

Hiddink (67) fungeerde eerder tussen januari 1995 en juli 1998, een periode van 38 interlands, als bondscoach van het Nederlands elftal. Na een moeizame kwalificatie strandde Oranje op het EK 1996 in de kwartfinale, na een verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk.

Twee jaar later eindigde Nederland als vierde op het WK in Frankrijk. Ook toen deden penalty's Oranje de das om, deze keer in de halve eindstrijd tegen Brazilië.

Ronald Koeman wordt al langer genoemd als kandidaat. De trainer van Feyenoord heeft laten doorschemeren dat hij Oranje graag een keer wil leiden. Hij gaat in januari met de clubleiding van Feyenoord om de tafel zitten om over zijn toekomst te praten.