Nederland wordt in maart bij de Paralympische Spelen vertegenwoordigd door de grootste ploeg ooit. Inmiddels zijn zes atleten verzekerd van kwalificatie. Vier jaar geleden zond Nederland slechts één atleet naar Vancouver uit.

Door Anne Joldersma

Aangepaste skiërs Kees-Jan van der Klooster (video), Anna Jochemsen en Bart Verbruggen waren al verzekerd van een kwalificatie, evenals snowboardster Bibian Mentel.

NOC*NSF maakte woensdag in het Olympisch Stadion bekend dat daar de jonge snowboardtalenten Chris Vos (15) en Lisa Bunschoten (18) zijn bijgekomen.

"Daar zouden eventueel zelfs nog drie atleten bij kunnen komen", liet Chef de Mission André Cats weten, die vooral verwacht dat skiër Thomas Mulder zich nog weet te kwalificeren.

"Dat is een hele vooruitgang ten opzichte van Vancouver, toen we met één atleet afreisden en vooral ten opzichte van Turijn (2006) toen Nederland op de Paralympische Spelen schitterde door afwezigheid." In 1994 en 2002 vaardige Nederland vier atleten af.

Bescheiden

Ondanks de grootste ploeg ooit houdt Cats de medailleverwachting bescheiden. "Vancouver plus 1", verwijst hij naar de olympische doelstelling van collega Maurits Hendriks. "Nee, dat vind ik niet karig. Gezien de internationale concurrentie mogen we ons niet te snel rijk rekenen."

Toch kan gesteld worden dat de doelstelling van Cats weinig ambitieus is. In Vancouver (waar Van der Klooster de enige afgevaardigde was) bleef de teller immers steken op nul medailles. Snowboardster Mentel schreef vorig seizoen elke internationale wedstrijd waaraan zij deelnam op haar naam.

Naast het skiën en het snowboarden wordt Nederland in geen enkele andere sport vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen. "En eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deelname in andere sporten ook niet in het vooruitzicht ligt. Sporten als sledgehockey (aangepast ijshockey) en langlaufen liggen ver van onze sportcultuur."

"Of het daarom niet jammer is dat het langebaanschaatsen niet op de Paralympische Spelen is? Dat was het vroeger wel, maar net als bij de olympische tak van het schaatsen is er een heel smalle wereldtop. Daarom is ooit besloten de schaatsdisciplines van de Paralympische Spelen onder te brengen in het langlaufen. Daar zullen we ons dus wel meer op kunnen richten."

Losweken

Cats verwacht ook niet dat het schaatsen, zoals het snowboarden debuteert in Sotsji, weer snel op het paralympische programma komt te staan. "Ik geloof niet dat er binnen de IPC (tegenhanger van het IOC) daarover gesproken wordt. Sporten als shorttrack en bobsleeën staan hoger op de agenda. Daar wordt wel gekeken of die sporten erbij kunnen komen."

NOC*NSF maakte woensdag ook bekend dat het de paralympische sport wil losweken van de olympische sport en voortaan zelf aan fondsenwerving moet gaan doen. Daarvoor wordt een samenwerking aangegaan met oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer die voor de sportkoepel gaat werken.