Kjeld Nuis neemt niet deel aan de wereldbekerwedstrijden in Astana van komend weekeinde.

De 24-jarige schaatser van Brand Loyalty laat dit weten via Twitter. Nuis kampte eerder deze maand met koorts.

Inmiddels is hij koortsvrij, maar hij besluit toch niet af te reizen naar Astana. "Ik heb vanochtend geschaatst, maar ik zie het nog niet zitten", vertelt hij aan schaatsen.nl.

Hij wil in het olympisch seizoen geen risico nemen. "Ik vind het wel lastig, hoor. Ik vind de World Cups erg leuk om te rijden, maar ik kan me beter voorbereiden op het OKT en de Olympische Spelen. Ik kan nu beter niet weer een jetlag, een reis en een geforceerde race hebben."

De beslissing was desalniettemin niet eenvoudig en Nuis baalt er stevig van dat hij komend weekend niet zal schaatsen. "Ik zal zeker geen tv kijken", gaf hij toe.

Nuis had drie startplekken in Astana. Zijn plek op de 500 meter wordt ingenomen door Stefan Groothuis. Op de 1000 meter komt Pim Schipper in zijn plaats en op de 1500 meter Douwe de Vries.

Het World Cup-seizoen was voor Nuis goed begonnen met twee tweede plaatsen en een derde plek in Calgary en Salt Lake City.

Hij staat op dit moment tweede in de wereldbekerstand op de 1000 meter, derde in de stand op de 1500 en derde in het overallklassement van de World Cup.

Om uiteenlopende redenen zijn ook andere Nederlandse schaatsers als Bob de Jong, Ireen Wüst en Mark Tuitert niet van de partij in Kazachstan.

Lees ook: De Jong een van de vele afzeggers voor Astana