SITTARD - Het bedrijfsleven in Zuid-Limburg steunt de plannen voor de totstandkoming van één voetbalclub in de regio. Een onderzoek van sportmarketingbureau Refocus uit Sittard heeft dat aangetoond. Indien Roda JC, Fortuna Sittard en MVV fuseren tot FC Limburg, is een gezonde financiële huishouding te voorzien.
Roda JC
Fortuna

Het onderzoek werd verricht onder 120 bedrijven die bij één van de drie genoemde clubs betrokken zijn. 80 Procent van de ondervraagden ziet heil in de fusie, 75 procent beschouwt de thuisbasis Kerkrade als de meest geschikte locatie, 40 procent is bereid het budget aan sportsponsoring te verhogen.

"De nieuwe club zal er qua sponsorinkomsten zo'n 20 procent op vooruit gaan", aldus directeur J. de Lange van het bureau Refocus dat de enquête op eigen initiatief verrichtte.

Provincie Limburg

De provincie Limburg is eveneens voorstander van FC Limburg. "Het is de enige manier om topvoetbal in Zuid-Limburg mogelijk te maken", zei gedeputeerde M. Eurlings, die de portefeuille sportzaken beheert. Financieel bijspringen zal het gouvernement niet. "Schuldsanering ligt niet op de weg van de provincie. De clubs moeten eerst hun eigen huiswerk doen, hun strategie bepalen en in conclaaf gaan met de gemeenten waar zij leningen hebben lopen."

Geldkraan

Indien het betaald voetbal uit Sittard en Maastricht verdwijnt, zullen de gemeenten de geldkraan dicht draaien. De gemeente Sittard-Geleen verleende vorig jaar Fortuna een garantiestelling van ruim 1,8 miljoen euro, Maastricht redde MVV met een borg van ,3 miljoen euro van een faillissement.

Toch is het voortbestaan van beide clubs door grote schulden in gevaar. "Indien er een fusieclub komt, zullen wij de garantiestelling intrekken", aldus een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen, vorig jaar ook al ontstaan uit een fusie.

FC Limburg

De fusieclub FC Limburg, die mogelijk al komende zomer gestalte krijgt, zal in Kerkrade gaan spelen. Voor de stadions in Sittard en Maastricht moet een oplossing worden gevonden. Het Wagner & Partners Stadion in Sittard werd drie jaar geleden gebouwd voor een bedrag van circa 13 miljoen euro en is eigendom van een projectontwikkelaar uit Geleen.

De Geusselt in de Limburgse hoofdstad is ouder, wordt beheerd door een stichting. In beide gevallen huren de voetbalclubs de accommodaties.

Spelers

Wat de gevolgen zullen zijn voor spelers en overig personeel, is nog onduidelijk. Roda JC is druk bezig met de invulling van de selectie voor het volgende seizoen, dat vermoedelijk in de KPN eredivisie plaats heeft. De komst van de Joegoslavische doelman Kujovic (ex-Eendracht Aalst) en de Brazilianen Cristiano en Sergio (
NAC