De nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson wil het financiële model in het wielrennen veranderen. De Britse bestuurder maakt zich zorgen over de vele sponsors die de sport hebben verlaten.

"We moeten een manier vinden om de economische situatie van ploegen te verbeteren, anders komen we echt in een neerwaartse spiraal terecht", waarschuwt Cookson in gesprek met Bloomberg News.

In 2014 keren liefst vijf professionele teams niet terug in het peloton: Euskaltel-Euskadi, Vacansoleil-DCM, Sojasun, Crelan-Euphony en Champion System.

Cookson zegt dat de UCI kijkt naar de inkomsten uit televisierechten als potentiële inkomstenbron voor ploegen.

De UCI-voorzitter ziet in elk geval geen brood in het project 'World Series Cycling', een voorstel van enkele zakenmannen met financiële steun van Zdenek Bakala, de eigenaar van de wielerploeg Omega Pharma-QuickStep.

"De traditie in het wielrennen is heel belangrijk", stelt Cookson. "Je kunt een koers organiseren tussen Parijs en Lyon, maar dat zal waarschijnlijk minder spektakel opleveren dan Parijs-Roubaix."

De 'World Series Cycling' zouden bestaan uit tien koersen van enkele dagen, waarbij de ploegen een groot deel van de opbrengsten zouden mogen verdelen.