Ajax heeft dinsdagavond voor een ongekende stunt gezorgd door FC Barcelona te verslaan. Ondanks een snelle rode kaart voor Joël Veltman zegevierde de landskampioen in de Amsterdam Arena met 2-1.

Door dit resultaat is Ajax zeker van Europese overwintering. De ploeg mag in de laatste speelronde tegen AC Milan zelfs nog proberen een vervolg in de Champions League af te dwingen.

Ajax haalde voor rust een zeer hoog niveau en overrompelde de Europese grootmacht tegen de verwachtingen in volledig.

Barcelona kwam vanaf de eerste minuut niet onder de druk uit en dat resulteerde al snel in kansen voor de thuisploeg.

Nadat Viktor Fischer zijn inzet nog gekeerd zag door doelman Pinto, was het de bij vlagen ongrijpbare Thulani Serero die Ajax na 19 minuten op voorsprong zette. De voorzet kwam van Ricardo van Rhijn, waarna Danny Hoesen de bal met een slim hakje verlengde naar Serero.

Nadat Neymar bij een zeldzame uitbraak dicht bij de 1-1 was, maakte Hoesen zijn uitverkiezing als spits nogmaals waar. De Limburger pikte op slag van rust de rebound op van een schot van Fischer en schoot door de benen van Gerard Pique raak.

Rond dat doelpunt was er overigens grote consternatie op de tribunes nadat een Ajax-supporter vanaf de tribune in de zo'n vijf meter lager gelegen gracht was gevallen. De man werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De spelers op het veld hadden geen weet van het incident.

De 2-0 stand halverwege was dikverdiend. Des te harder was de klap voor Ajax direct na rust. Joël Veltman kon een fout van Van Rhijn alleen corrigeren door de doorgebroken Neymar te vloeren. Veltman kreeg de directe rode kaart van de Tsjechische arbiter Pavel Kralovec en Xavi benutte de toegekende strafschop.

Strijdlust

Even was Ajax de kluts kwijt en leek Barcelona op weg naar de gelijkmaker. Nadat doelman Jasper Cillessen een inzet van Neymar over zijn doel had getikt, ging de Catalaanse storm weer enigszins liggen.

Barcelona had zelfs grote moeite met de strijdlust van de tien Ajacieden. Het was veelzeggend dat na de rode kaart van Veltman nog drie Barça-spelers een gele kaart pakten.

Gesteund door de aanhang ging het elftal van trainer Frank de Boer er steeds meer in geloven. Dankzij veel wilskracht en een kleine dosis geluk werd de stunt een feit.

Milan

AC Milan zette een grote stap naar overwintering in de Champions League door in Glasgow Celtic te verslaan.

De Italiaanse club won met 3-0 op Celtic Park en heeft 11 december genoeg aan een gelijkspel tegen Ajax om de tweede plaats in groep H veilig te stellen. Ajax moet winnen om de volgende ronde te halen in de Champions League.

Bekijk de uitslagen en de standen in de Champions League

Lees ook: Moisander: 'Je zag Barcelona steeds gefrustreerder raken'

Lees ook: Tevredenheid overheerst bij Veltman ondanks rode kaart

Lees ook: De Boer: 'We speelden fantastische eerste helft'

Lees ook: Hoesen: 'Van dit resultaat kun je alleen dromen'