Kjeld Nuis is niet met de rest van de Nederlandse equipe naar Astana afgereisd voor de World Cup die daar vanaf vrijdag plaatsvindt.

"Toen ik landde uit Salt Lake City was ik ziek", zegt hij tegen schaatsen.nl. "De dag erna had ik veertig graden koorts."

De koorts zette in de dagen erna door, vertelt Nuis. "Het heeft even geduurd."

Inmiddels is de rijder al weer volledig koortsvrij, maar aan de reis naar Astana is hij nog niet begonnen, terwijl de rest van de Nederlandse wereldbekerrijders dinsdag al wel is vertrokken.

Of hij donderdag naar Astana gaat, bepaalt Nuis in overleg met zijn coach Jac Orie. "Ik weet nog niet precies hoe het allemaal gaat lopen, maar ik ga vanmiddag het ijs op en aan de hand daarvan gaan Jac en ik bepalen wat we doen."

Afwachten

Nuis heeft drie startplekken in Astana, maar zal ze niet allemaal gebruiken als hij toch in Kazachstan op het ijs verschijnt. "De 500 meters rijd ik sowieso niet, maar de rest is nog even afwachten", aldus Nuis, die naast de 500 meter ook een startplek op de 1000 en 1500 meter heeft. Die laatste afstand wordt vrijdag al verreden en komt mogelijk ook nog te vroeg.

Het World Cup-seizoen was voor Nuis goed begonnen met twee tweede plaatsen en een derde plek in Calgary en Salt Lake City.

Hij staat op dit moment tweede in de wereldbekerstand op de 1000 meter, derde in de stand op de 1500 en derde in het overallklassement van de World Cup.