Elke week stellen we een vraag aan Mart Smeets. De vraag van deze week: De schrik zal de organisatie van de Winterspelen vorige week om het hart zijn geslagen toen Lindsey Vonn bij een training hard onderuit ging en opnieuw geblesseerd raakte aan haar knie. De Amerikaanse is immers een van de weinige echte supersterren onder de duizenden wintersporters die straks in Sotsji aantreden. Of zie jij dat anders?

Als je over bijna ongevoelige ranzigheid en de sportster Lindsey Vonn wilt lezen, moet je in de Amerikaanse roddelbladen kijken of het internet opgaan en alle onzin, waanzin en wellicht ook de waarheid over deze skiester in je opnemen.

Stel eerst deze vraag aan jezelf: wat is haar claim to fame? Ik moest heel hard nadenken en bracht het tot een gouden medaille bij de Winterspelen van Vancouver (juist) en vergat de bronzen plak die ze ook nog binnenhaalde. Ergens in mijn achterhoofd hing ook nog het idee dat ze misschien weleens wereldkampioene was geworden. Ik dacht een paar jaar geleden.

Dat bleek juist. Het jaartal wist ik niet. Het was in 2009 (in Val d'Isère om precies te zijn, goud op de afdaling en de Super G) bleek na opzoeken.

Tot zover mijn kennis van de skisport en de kleine feiten daarover. Maar, en nu komt het, we leven in zo'n gekke wereld dat in haar geval haar sportieve prestaties er nauwelijks nog toe doen sinds bekend is geworden dat ze een verhouding met Tiger Woods heeft.

Kleine portfolio

Sinds de Amerikaanse (van 18 oktober 1984, St. Paul, Minnesota) geblesseerd is aan haar knie komen ook weer verhalen over haar bestaan als topsportster boven water en dat maakt haar tot een interessante sportvrouw die nu, maanden voor de Spelen, serieus gevolgd wordt door vele nieuwsvertegenwoordigers.

Of ze Sotsji zal halen? Dat is zeer de vraag, alle inspanningen van fysiotherapeuten, artsen en wichelroedelopers worden thans gebundeld om de Amerikaanse alsnog klaar te krijgen om in februari angstig hard van een berg af te glijden.

Terwijl ze dus een vrij kleine portfolio met resultaten en aansprekende uitslagen kan voorleggen, is Vonn (ze heeft de naam van de van haar gescheiden echtgenoot aangehouden) dus een wereldster voor de roze pers. Ze is, vooral in Noord-Amerika, in alle roddelbladen te spotten, vaak in situaties die ver staan van de trainingszaal of van de skiwedstrijd.

Door haar opmerkelijke uiterlijk is ze lievelinge geworden van de paparazzi en daardoor verschijnt ze in al die pulptoestanden. Lindsey in een lange jurk, Lindsey in aantrekkelijk en uitdagend kort, Lindsey in verleidelijk open blouse, Lindsey in een broek die angstig strak om de bips zit, Lindsey in alles wat juist dat gedeelte van de pers zo typeert: Lindsey als lustobject en juist niet als sportvrouw die zich helemaal rot werkt om nog haar beenderengestel goed heel te krijgen.

Zij heeft voor die weg gekozen, zij staat stil, naast Tiger, op de rode loper, zij is haar eigen baas en de vraag is nu of deze eventuele nieuwe koningin van de skipiste daar verstandig aan doet. Natuurlijk zullen de puriteinen zeggen: meisje, denk nou eerst om je trainingen en je sport, maar wie zijn die lieden dan?

Mijn mening: zij is een volwassen vrouw en moet gewoon voor zichzelf uitmaken wat ze doet. Als ze dit leventje prettig vindt, be happy. Als ze nog wel die Winterspelen haalt, zal ze worden afgerekend op haar presteren aldaar en niet hoe goed, sexy, strak en lekker ze eruit ziet.

Minuscule bikinibroekjes

Ja, deze sportvrouw weet dat ze er aantrekkelijk kan uitzien en dat toont ze de wereld dan ook. Haar optreden voor het beroemde, jaarlijkse badpakkennummer van Sports Illustrated was een eyeopener voor de ganse sportwereld: Vonn had haar skipak ingeruild voor een keur aan minuscule bikinibroekjes en sportief Amerika verlekkerde zich, steigerde ook (kon dat wel?) en had een mening over de vrouw die o zo roekeloos, hard en gedurfd van de moeilijkste pistes ter wereld kon skiën en die nu, bijna bloot op warme stranden, haar lijf aan de wereld toonde.

Is het erg als ze niet op tijd klaar is voor Sotsji? Ja, voor haarzelf wel. De Spelen gaan gewoon door en er zal iemand olympisch kampioene afdaling worden, dat is zeker. Ze is er, zo mag je hopen, toch nog wel op gebrand om nog eens te laten zien wat ze werkelijk kan, anders dan verleidelijk mooi zijn en aan de hand van de beroemdste golfspeler ter wereld rond te lopen.

Nee, verdere insinuaties meld ik niet. Dat hoeft niet op deze plaats. Het is voor Vonn te hopen dat ze haar ski's (ze glijdt naar beneden op mannenski's, voor een betere grip op de sneeuw, zegt ze) onder kan binden en sportvrouw kan zijn op momenten dat daar om gevraagd wordt.

Wat ze voor de rest met haar leven doet, is geheel haar eigen keuze en daar hebben wij niets mee te maken. Het proces dat ze thans meemaakt is echter interessant om van een afstand te bekijken. Hoe een topsportster geleefd wordt en een wereldster zonder uitslagen (maar met een blessure) is, omdat ze aan de arm van een nog beroemder sporticoon - die niet geheel onbesproken is - over deze wereldbol loopt.

De belangrijkste vraag: krijgt ze haar knie weer in orde? De rest zien we eventueel later wel.