L'ALPE D'HUEZ - Hij was blij dat de tijdrit erop zat. En gafhet ook toe. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc had net als derenners klamme handen aan de tocht op l'Alpe d'Huez overgehouden.

"Ik was ook bang. Ik voelde me opgelucht toen we het afgezettegedeelte hadden bereikt", keek de Fransman terug op de barre tochtover de flanken van de Alpencol.

Opdringerig

Ritwinnaar en klassementsleider Lance Armstrong had direct na derace al een hoop kritiek op de organisatoren om een tijdrit tehouden op de overbevolkte l'Alpe d'Huez. Er zouden zo'n 500.000mensen langs de kant hebben gestaan. De renners gingen somszwalkend over de weg om opdringerige toeschouwers te ontwijken.

"Tot aan de ochtend voor de start dacht iedereen dat dezetijdrit een goed idee was", gaf Leblanc na afloop aan. "Nurealiseren we ons dat dat toch niet het geval was. Ik betwijfel ofhet zin heeft langs de hele klim dranghekken neer te zetten."

`Spugen

Leblanc schaamde zich soms voor het publiek. "Er waren veelagressieve fans. Ik zag zelfs twee idioten naar Armstrong spugen."De Amerikaan wond zich na afloop vooral op over het gedrag van eenaantal Duitse toeschouwers. Armstrong riep de organisatoren op nogeens goed na te denken over een eventuele herkansing.