Bauke Mollema en Marianne Vos zijn maandag in Den Bosch uitgeroepen tot respectievelijk wielrenner en wielrenster van het jaar 2013.

Mollema, die uit handen van oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband de Gerrit Schulte Trofee in ontvangst nam, dankte zijn tweede uitverkiezing na 2011 onder meer aan zijn goede prestatie in de Ronde van Frankrijk.

De bijna 27-jarige Groninger werd zesde in de Tour. Ook won hij een etappe in de Vuelta. Met een tiende plaats in de Amstel Gold Race en een elfde plaats op het WK liet Mollema zich het hele seizoen al zien. Ook Pieter Weening, baanrenner Matthijs Büchli, veldrijder Lars van der Haar en four-crosser Joost Wichman waren genomineerd.

Vos won de titel voor de achtste keer op rij en bleef in de verkiezing de andere genomineerden, wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk, Anna van der Breggen, BMX'ster Laura Smulders en Kirsten Wild, voor.

Ze heeft de Keetie van Oosten-Hage Trofee daarmee nu één keer vaker gewonnen dan Leontien Zijlaard-Van Moorsel, die de prijs gedurende haar carrière zeven keer won.

De 26-jarige Vos werd in 2013 wereldkampioene veldrijden en ook de wereldtitel op de weg schreef ze op haar naam. In de wereldbeker won ze vijf van de zes races en ging ze met de eindzege aan de haal.

Van der Poel

De titel voor talent van het jaar ging naar Mathieu van der Poel. De achttienjarige zoon van oud-renner Adrie van der Poel en kleinzoon van Raymond Poulidor werd zowel op de weg als bij het veldrijden wereldkampioen bij de junioren.

Ook de Nederlandse titel was in beide disciplines een prooi voor Van der Poel. Van der Poel kreeg de voorkeur boven Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Mike Teunissen en Elis Ligtlee.

De keuze voor de winnaars werd bepaald door een vakjury van oud-renners waarbij ook de op de website van De Telegraaf uitgebrachte stemmen een kleine rol speelden.