AMSTERDAM - China staat op het punt het nieuwste lid van een bijzonder exclusieve clubte worden. Op 26 september wordt de 16de ronde van het Formule 1 seizoenvoor de eerste keer gereden in Shanghai. Het speciaal voor Formule 1gebouwde circuit staat nu al te boek als het beste Grand Prix parcours terwereld. Het heeft 500 miljoen dollar gekost.

Bekijk video:Bekijk video: Modem/ Breedband

Shanghai, de stad die ook wel bekend staat als het Parijs van het Oosten,zal waarschijnlijk het Sepang circuit in Maleisië verslaan als het centrumvan de Aziatische motorsport. Het Shanghai International circuitrepresenteert het nieuwste op het gebied van ontwerp en hightech. DeChinezen willen graag dat het parcours symbool staat voor de vernieuwing ensnelheid waarmee Shanghai een wereldstad aan het worden is.

Veel van de 16 miljoen inwoners van Shanghai lijken misschien nu nog niethelemaal warm te lopen bij het idee dat Michael Schumacher en zijn collega'sbinnenkort de stad aandoen, maar als het zover is, worden 200.000 bezoekersin het stadion verwacht en zullen nog eens miljoenen aan de beeldbuisgekluisterd zijn.

Tilke

De ontwerper van het circuit, Herman Tilke, is er zeker van dat het 5,5kilometer lange parcours de coureurs een genoegen zal doen. Het heeft hetlangste rechte stuk en twee scherpe haarspeldbochten. Tilke maakt het decoureurs wel lastig, omdat de bolides moeilijk in te stellen zijn voor eenparcours dat zowel een lang recht stuk heeft als een aantal scherpe bochten.In september zal blijken hoe de coureurs het Chinese asfalt zullenbedwingen.

Het circuit zal direct verbonden zijn met het vliegveld via een zweeftrein.Deze hightech monorail trein heeft een topsnelheid van 480 kilometer peruur. Dat zal zelfs Schumacher op het beste circuit ter wereld niet halen.