AMSTERDAM - Johan Cruijff is woensdag bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Nederlands beste voetballer aller tijden wordt onderscheiden voor zijn langdurige verdiensten voor het voetbal en zijn maatschappelijke activiteiten.
Johan Cruijff

Staatssecretaris Vliegenthart van Sport reikt Cruijff (54) de koninklijke onderscheiding in Amsterdam uit ter gelegenheid van de opening van het sportstimuleringsproject Oranjehorst in Amsterdam Zuid-Oost. Cruijff heeft de totstandkoming mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van zijn eigen stichting, de Johan Cruyff Wellfare Foundation.

Vliegenthart

Vliegenthart was opgetogen over het complex, dat de jeugd in de Bijlmer mogelijkheden biedt om sport te beoefenen. "Als er een stadsdeel is dat extra sportstimulans nodig heeft, dan is het wel de Bijlmer." Tevens roemde de bewindsvrouw de manier waarop de hal en de velden tot stand zijn gekomen.

Wilkes, Van Hanegem

"Alleen kun je niks, je moet het samen doen", citeerde ze Cruijff, die door de recette van de zogeheten Wedstrijd van de Eeuw beschikbaar te stellen de basis voor het complex legde. Tijdens dat duel, waarin ook sterren als Willem van Hanegem, Marco van Basten en zelfs de bejaarde Faas Wilkes acteerden, brak Cruijff een arm. Hij speelde de wedstijd wel uit.

1974

De oud-voetballer is in 1974 als aanvoerder van het Nederlands elftal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde nadat Nederland in de finale van het WK van West-Duitsland had verloren. Vervolgens heeft Cruijff nog vele jaren een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse en mondiale voetbal, als speler, trainer en commentator. Daarnaast ontwikkelt Cruijff maatschappelijke activiteiten.

Zo steunt hij met zijn eigen stichting onder meer sportstimuleringsprojecten voor kansarme jongeren. Het project Oranjehorst is een gezamenlijk initiatief van het stadsdeel Zuid-Oost, de stichting Koryo, het Oranje van de Eeuw en de Johan Cruyff Wellfare Foundation.