Column

De lamme en de blinde

Wat lopen we nou met zijn allen druk te doen over Ronaldo en Zlatan? Die jongens zijn B-garnituur. A-garnituur plaatst zich wel rechtstreeks.

Cristiano Ronaldo of Zlatan Ibrahimovic, het hele debat komt me circa tien zeemijlen mijn neus uit, dus laat ik het maar gewoon eens zeggen zoals het is: je kunt er nog een maand lyrisch over doorzwetsen, maar welbeschouwd kunnen ze er allebei niet veel van.

We hebben het hier over een play-off in de kwalificatiefase, weten we nog wel? Een kruisfinale voor losers, een wanhopig gevecht tussen net-nietjes die als tweede eindigden. Zo'n wedstrijd was óók een duel tussen aanvallers die er tot nu toe niet bijster veel van bakten. De lamme tegen de blinde.

Een spits die, zoals dat heet, in zijn eentje de oorlog kan winnen, loodst zijn land toch zeker wel naar de bovenste plek in een lullig kwalificatiegroepje, of niet soms?

De groepen waarin Portugal en Zweden zaten, waren echt niet zwaarder dan die van Oranje. Oké, Zweden zat bij Duitsland. Maar zelfs wanneer we die twee wedstrijden niet meerekenen, verspeelden ze nog meer punten dan Oranje. Tegen Ierland en Oostenrijk, nota bene. Dan ben je uitgeluld.

Zweden... Laat me niet lachen. Die wisten maar net te winnen op de Faröer Eilanden, een verpletterende 1-2 tegen het verenigde Rottumeroog en Rottumerplaat van Europa. Daar woont niet eens iemand. De nationale ploeg bestaat uit twee vuurtorenwachters en wat verzameld graasvee.

En toch stond 'ie tegen de Faëröer negentig minuten in het veld, die 'Ibracadabra'. Stond kennelijk de hele wedstrijd aan zijn knotje te frunniken.

Commando's

Portugal? Die mogen naar het WK in hun voormalige kolonie, en denken dus dat ze helemaal het mannetje zijn, maar laat het gezegd wezen: het stelt niks voor.

Rusland: oké, da's een aardig ploegje, daar kun je een keer van verliezen, al was het maar omdat in het geval van een overwinning de kans bestaat dat je in je spelershotel in elkaar geslagen wordt door van Poetinswege gesubsidieerde commando's vermomd als kamermeisjes. De punten achterlaten in Moskou; ik zou het zelf ook in overweging nemen, eerlijk gezegd.

Het laat onverlet dat Portugal in vier potjes tegen Israël en Noord-Ierland al meer punten verloor dan Nederland in zijn hele kwalificatiereeks.

Onze Robin van Persie maakte tijdens deze kwalificatiecampagne meer doelpunten dan Ronaldo en Ibrahimovic sámen. Heeft de commentator daar eigenlijk nuchter op gewezen, tijdens Zweden - Portugal, tussen het hijgen door?

"Zij die Ronaldo verachten om zijn ijdelheid, dienen te zwijgen", luidde de kop boven een terugblik op Zweden - Portugal in de Volkskrant. Kijk, zo kennen we die krant weer: iedereen mondje dicht, de Volkskrant legt uit

Gelukkig maken we dat allemaal zelf wel uit. Mocht u de behoefte voelen om Ronaldo te verachten om zijn ijdelheid: het is uw volste recht. Wat over Zwarte Piet gezegd mag worden, mag over Cristiano Ronaldo ook: weg die gouden oorbellen en anders maar helemaal afschaffen.

Niet dat ik er zo insta. Ik ben persoonlijk reuze tolerant tegenover dat soort jongens. Sterker: ooit kwam ik in een Amsterdams café een travestiet tegen die niet alleen gouden oorbellen droeg, maar ook lichtgevende make-up en pauwenveren. Daar zei ik dus gewoon 'hallo' tegen, heel vriendelijk, terwijl die gozer nog wel een graadje maller was dan Cristiano Ronaldo.

Superlatieven

Ronaldo is nog vrij terughoudend in dat soort zaken, al kan dat met de kledingvoorschriften van de FIFA te maken hebben en weet ik natuurlijk niet hoe hij er thuis bijloopt. Ik zal hem er sowieso niet om verachten; ik vind dat het moet kunnen.

Punt is: vanaf dit moment, tot aan het WK, ga ik alleen nog in superlatieven spreken over Robin van Persie, Jeremain Lens en Arjen Robben. Eigen spitsen eerst. Zij schoten hun land tenminste ongeslagen en rechtstreeks naar Brazilië.

Eerlijk gezegd denk ik dat we gewoon weer wereldkampioen gaan worden, zoals altijd.

Overzicht: Programma WK darts

Overzicht: Programma WK darts
Bekijk hier een overzicht van de uitslagen en het programma van het WK darts in Londen.

NUwerk

Tip de redactie