ARNHEM - De internationale tennisfederatie ITF geeft RaemonSluiter valse hoop over zijn deelname aan de Olympische Spelen. Datzegt Marcel Sturkenboom van het Team de Mission van sportkoepelNOCNSF in een reactie op de pogingen de Rotterdammer toch naarAthene te krijgen.

"Een deelname van Sluiter aan de Spelen is uitgesloten en daarblijven we bij", aldus Sturkenboom. "Hij heeft niet aan onzeeisen voldaan, dat was al eerder duidelijk."

Slechte zaak

"De ITF probeert over derug van een sporter iets voor elkaar te krijgen. Er worden valseverwachtingen gecreëerd. Voor een internationale federatie is dateen slechte zaak, want zo ga je niet met je klanten om."

De ITF probeert Sluiter naar Athene te krijgen omdat despelersvakbond ATP heeft gedreigd de punten voor de wereldranglijstterug te trekken als de Nederlander niet mag meedoen. Volgens deinternationale regels heeft hij zich wel voor het toernooigekwalificeerd en hij staat ook op de deelnemerslijst. Deinternationale meetpunten alleen tellen echter niet. De nationaleeisen zijn doorslaggevend.

Afspraken

Sturkenboom: "Iedereen weet hoe de afspraken zijn. Alleinternationale federaties proberen te kijken waar de mogelijkhedenliggen. Dat is hun goed recht, maar het is uitgesloten dat er doorons voor Sluiter een uitzondering wordt gemaakt."

Bij de Spelenvan Sydney kreeg de Zweed Vinciguerra het wel voor elkaar. Hijmocht van zijn comité ook niet naar de Spelen maar na een dreigendespelersboycot en een dreiging tot intrekken van de punten kreeg hijeen 'speciale' uitnodiging.

'Incident'

Sturkenboom rekent echter niet op eenherhaling van dit 'incident'. "Er is toen zwaar op ingezet, maarde bonden hebben daar leergeld voor betaald. Na Sydney zijn erduidelijke afspraken gemaakt dat dit nooit meer zal gebeuren."

Sluiter wil dolgraag naar de Spelen, maar voor hem hoeft de zaakniet zo hoog gespeeld te worden. "Op zo'n manier hoeft het voormij niet", liet hij na zijn nederlaag bij het Challengertoernooiin Hilversum weten.

Ziek

"Ik wil niet dat mijn collega's de dupehiervan worden en dat zij straks geen punten krijgen. Ik wil geenspeelbal zijn. Ik word wel goed ziek van dit gedoe. Ik hoop danmaar over vier jaar naar de Spelen te kunnen, maar dat NOCNSF danwel duidelijkere en meer realistische eisen heeft."

Volgens een zegsman van de ITF is de bond nog in overleg metNOCNSF en IOC, maar volgens Sturkenboom is de zaak afgedaan. "Wezijn vorige week benaderd door de ITF. We hebben toen keurig onsstandpunt verwoord en daar blijft het bij. Natuurlijk hadden weSluiter graag willen hebben, maar het was al lange tijd duidelijkwat hij daarvoor had moeten doen."

Kwartfinale

Om zich te kwalificeren voor deSpelen had Sluiter een kwartfinale bij een grandslamtoernooi of eenhalve finale bij een toernooi om de Masters Series moeten halen.Met het toewijzen van punten voor de wereldranglijst probeert deATP in samenwerking met de ITF het olympische toernooi voortennissers aantrekkelijker te maken.

"Het is in ieders belang datde beste tennissers in Athene meedoen", zei de woordvoerder van deATP. "Als Sluiter niet toegelaten wordt, zullen we het toekennenvan de punten heroverwegen. Maar we gaan er voorlopig vanuit dat ereen goede oplossing komt."

Verkerk

Nederland heeft met Martin Verkerk nu één tennisser in deolympische ploeg. Hij haalde een nominatie met zijn finaleplaatsvorig jaar op Roland Garros en kreeg vorige week te horen dat hijdit jaar voldoende vormbehoud had getoond. Hij had in Athene metSluiter willen dubbelen, maar komt nu alleen uit in het enkelspel.

Ook Sjeng Schalken voldeed aan de eisen, maar hij vindt hettoernooi niet in zijn programma passen.