Joost Luiten heeft zich vrijdag op het slottoernooi van de Europese Tour in Dubai goed hersteld van zijn matige eerste ronde met een score van 68 slagen (-4) in zijn tweede rondgang.

Die dankte Nederlands beste golfer aan een eagle (-2) op de achttiende hole op de Jumeirah Golf Estate. Luiten klom naar de 26e plaats.

Hij hoopt in Dubai in de top vijf te eindigen, want dan kan de Bleiswijker zomaar de top 50 van de wereldranglijst binnendringen en is hij in 2014 verzekerd van deelname aan alle majors.

Henrik Stenson is hard op weg naar de eretitel van beste golfer op de Europese Tour in 2013. 

De Zweed, die de Europese ranking al aanvoert, rukte met een lage score van 64 slagen op naar de koppositie. Hij heeft één slag voorsprong op de Spanjaard Alejandro Cañizares. De Fransman Victor Dubuisson en de Australiër Marcus Fraser delen de derde plaats op vier slagen van de leider.

Als Stenson het DP World Tour Championship in Dubai wint, is hij tevens eindwinnaar van de Europese Tour, de zogeheten Race to Dubai.

Hij ontvangt dan niet alleen de hoofdprijs van 958.000 euro voor de toernooizege, maar ook de bonus van 741.000 euro voor de eindzege in de Race to Dubai. Luiten staat in dat klassement negentiende.

Lafeber

Maarten Lafeber is er niet in geslaagd om zijn kaart voor de Europese Tour met een jaar te verlengen.

De 38-jarige prof maakte op de zesde en laatste dag van de PGA Qualifying School in Girona door een rondgang van 76 (4 boven par) een duikeling in de rangschikking.

Lafeber ging de slotdag in als gedeeld 33e en had na de laatste achttien holes bij de beste 25 moeten staan om ook volgend jaar verzekerd te zijn van een vaste stek op de Europese Tour.

Hij zal het toernooi echter rond de vijftigste stek afsluiten, waardoor hij na veertien jaar weer een stap terug moet doen naar de Challenge Tour.

Lafeber stond er donderdag na de vijfde dag prima voor, maar hij verknalde zijn kansen een dag later al op de allereerste hole, waarop hij een dubbele bogey noteerde.

Dat matige begin kon hij niet meer rechtzetten; sterker nog, hij slaagde er zelfs helemaal niet meer in om een birdie te maken. Met nog twee bogeys op de 'back nine' sloot hij in mineur af.

De Spanjaard Carlos del Moral won het toernooi in eigen land. Hij vergrootte zijn voorsprong op de Paraguayaan Fabrizio Zanotti op de slotdag zelfs naar vijf slagen, mede dankzij een eagle op de twaalfde hole.