AMSTERDAM - Burgemeesters van grote voetbalsteden dreigen met een speelverbod als clubs de veiligheid niet kunnen garanderen. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam liet dinsdag tegenover Het Parool weten niet langer nog drie- á vierhonderd agenten te willen inzetten tijdens thuisduels van Ajax. Ook Utrecht-burgemeester Annie Brouwer gaat per wedstrijd bekijken of voor FC Utrecht een speelvergunning kan worden afgegeven.
Het Parool
Ajax

Beide burgemeesters willen clubs hiermee dwingen de voetbalstadions zo veilig te maken dat politie-inzet overbodig is.

Cohen

Volgens Cohen zijn alle organisaties zelf verantwoordelijk voor wat er op hun terrein gebeurt. Probleem is dat Ajax formeel slechts huurder is van de Arena. "Waar het mij om gaat, is dat een wedstrijd gewoon gespeeld kan worden zonder dat daar hele pelotons voor nodig zijn. Want die hebben we echt ergens anders nodig", aldus Cohen in Het Parool.

Cohen vindt dus dat scherper rekening moet worden gehouden met de regeling waarin de verantwoordelijkheden van de clubs worden onderstreept. "We zijn flink van die regeling afgeweken. We moeten daar in het vervolg beter naar kijken." Ajax komt donderdag met een officiële reactie.

Brouwer

Brouwer wil met een nieuw vergunningenbeleid adequater optreden om (eventuele) ongeregeldheden te voorkomen. "Dan moeten burgemeester, politie, justitie en de club voor elke wedstrijd scherp bekijken of een wedstrijd wel onder veilige omstandigheden kan worden gespeeld. Zo niet, dan geen wedstrijd", verklaart Brouwer in de
Volkskrant

Opstelten

Rotterdam hanteert volgens burgemeester Ivo Opstelten al een strikt beleid rond het al dan niet doorgaan van voetbalwedstrijden. "Als de club niet garandeert dat alles is geregeld, dan gaat de wedstrijd niet door. Feyenoord heeft nu een sterke club van stewards die over de veiligheid in het stadion waken. Die kijken tijdens de wedstrijd naar het publiek en niet naar de wedstrijd."