L'ALPE D'HUEZ - De Nederlandse oud-wielrenners Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Steven Rooks hebben maandag al een voorproefje genomen op de klimtijdrit in de Ronde van Frankrijk, woensdag naar L'Alpe d'Huez. De drie oud-winnaars op de Hollandse berg maakten deel uit van een peloton van ruim 140 klanten van Rabobank en enkele prominenten.

Tot die laatste groep behoorden onder anderen cabaretier Freek de Jonge en volleyballer Bas van de Goor. De deelnemers konden de afgelopen maanden een trainingsprogramma volgen bij Hennie Kuiper, die maandag zelf moeiteloos de col beklom.

De snelste deelnemer was een junior, Ruud Beerten uit Budel. De -jarige wielrenner, die in mei nog werd geopereerd aan teelbalkanker, kwam in 51 minuten en 54 seconden boven.

Van de prominenten was Carl Zoetemelk, de zoon van Joop, de snelste: 1.04.23. Freek de Jonge bereikte een kleine 10 minuten later, in gezelschap van Rabo-talent Thomas Dekker, de finish. Renners van het tradeteam 3 begeleidden de deelnemers en fietsten soms terug om aan te sluiten bij een andere groep.

Zoetemelk en Kuiper finishten samen na 1.17.13. Rooks volgde ruim 2 minuten later.