Lotte van Beek beleeft in Calgary het beste weekeinde uit haar nog jonge schaatsloopbaan. Na de winst op de 1500 meter pakte ze zondag het zilver op de kilometer. De schaatsster van team Correndon deed dat in een nieuw Nederlands record: 1.13,36. 

Van Beek dankte de overwinning aan een krachtige eerste volle ronde en een slotronde met nauwelijks verval. Daarmee reed ze het zes jaar oude nationale record van Ireen Wüst met bijna een halve seconde verschil uit de boeken.

De 21-jarige Nederlandse moest toekijken hoe in de voorlaatste rit de Amerikaanse Heather Richardson net voorkwam dat zij een dubbelslag sloeg in Canada. Richardson klokte een tijd van 1.13,23 en pakte daarmee de winst. Haar landgenote Brittany Bowe completeerde het podium in 1.13,70. 

Wüst moest naast Van Beek ook Margot Boer voor zich dulden en was de derde Nederlandse van de dag. De kopvrouw van TVM klokte 1.14,46 en werd zevende.

Boer nam het in een rechtstreeks duel op tegen landgenote Laurine van Riessen, die de door ziekte gevelde Marrit Leenstra verving. De kopvrouw van Team Liga achterhaalde haar concurrente van Team Activia in de laatste ronde en won in een tijd van 1.14,36, goed voor de zesde plaats. 

Van Riessen werd in 1.15,41 zeventiende en bleef daarmee net Manon Kamminga voor die 1.16,03 (achttiende) nodig had. De van huis uit inlineskatester maakte in Calgary haar debuut in het Essent ISU World Cup-circuit. 

De Canadese Christine Nesbitt stelde teleur met een tijd van 1.15,00, waarmee de olympisch kampioene voor eigen publiek slechts tiende werd.

Lees ook: Van Beek wist dat Nederlands record mogelijk was