BARCELONA - Nog steeds heeft Barcelona kans dit seizoen een hoofdprijs te pakken. Geen titel, geen nationale beker, wel de halve finale van de Champions League. Voor het eerst sinds de periode Van Gaal kwam Barça zover, door dinsdag Panathinaikos uit te schakelen.

In een sensationele wedstrijd werd het 3-1 voor de Spanjaarden, voldoende na de kleine (1-0) nederlaag een week eerder in Athene. Het zwaarbevochten resultaat veroorzaakte euforie in Camp Nou.

Mogelijk treft Barcelona nu in de halve eindstrijd Real Madrid. De aartsrivaal moet nog wel eerst Bayern München uitschakelen.

Vanzelf ging het niet voor Barcelona. Voor de rust al moest Rexach terugkomen op zijn besluit Kluivert buiten het elftal te laten. De ingreep was logisch, al deed het moment waarop enigszins overdreven aan. De Nederlander kwam in de extra tijd van het eerste deel, voor verdediger Coco.

Saviola

De coach had aanvankelijk de voorkeur gegeven aan Saviola in de spits. De jeugdige Argentijn scoorde het afgelopen weekeinde twee keer tegen Athletic, als vervanger van de geschorste Kluivert.

Barcelona begon met Luis Enrique en Overmars op de flanken, terwijl Rivaldo in de gelegenheid moest worden gesteld voortdurend in de buurt van Saviola op te duiken. Al na acht minuten zag alles er anders uit, door de onverwachte openingstreffer van de Grieken. Met een schot van ver verraste Konstantinou doelman Bonano, 0-1.

Gevoegd bij de door een onterecht toegekende strafschop totstandgekomen nederlaag van Athene (0-1) stond Barcelona al vroeg voor de opdracht in eigen huis tenminste drie keer te scoren. Halverwege was het in elk geval gelijk. Na ruim twintig minuten was Luis Enrique daarvoor verantwoordelijk.

De aanvaller, die wegens een schorsing het eerste duel miste, dook vrij op voor het doel na een fraaie pass van Saviola. De international rondde beheerst af, 1-1.

Hard en raak

Een kwartier had Barça in het tweede deel nodig om orde op zaken te stellen. Luis Enrique zette de Spanjaarden op voorsprong, door raak te koppen uit een voorzet van Rivaldo. Saviola maakte vervolgens de 3-1. De 20-jarige Argentijn schoot vrij voor de doelman hard en zuiver raak, na zich handig in ideale positie te hebben gelopen.

In het laatste half uur beperkte Barcelona zich voornamelijk tot het rondspelen van de bal. Alleen Saviola was nog dicht bij een treffer, maar de Argentijn zag zijn schot tegen de lat belanden.

Panathinaikos, waar oud-PSV'er Kolkka in de slotfase werd vervangen, kreeg desondanks nog riante kansen het duel alsnog een wending te geven. De beste ontstond zo'n tien minuten voor tijd.

Botsing

Barça's doelman Bonano botste tegen de doorgebroken invaller Olisadebe, beiden bleven liggen (de keeper moest uiteindelijk aangeslagen worden vervangen door Reina), het spel ging door en Konstantinou kreeg de bal voor het intikken.

Op de doellijn redde Puyol de Spanjaarden. Aan zeven minuten extra tijd had Panathinaikos vervolgens niet genoeg om nog te scoren. Wel schoot Vlaovic in de slotseconde amper een centimeter naast.

/DOSSIERChampions League