Feyenoord stijgt dankzij een 0-2 zege op SC Cambuur naar de vierde plaats op de ranglijst en passeert daardoor zowel Ajax als PSV. Lex Immers en Mitchell te Vrede verzorgden in Friesland de Rotterdamse productie. 

Gesteund door het fanatieke thuispubliek begon Cambuur onstuiming aan de wedstrijd. De Friese ploeg was voor de rust het afwachtende Feyenoord in vrijwel alle opzichten de baas. De strijdlustige formatie van trainer Dwight Lodeweges wist zich echter geen raad met de kansen.

Met name Marcel Ritzmaier verzuimde de thuisploeg voor de rust op een verdiende voorsprong te zetten. De van PSV gehuurde Oostenrijker kreeg in de achtste minuut een opgelegde kans. Doelman Erwin Mulder kon nog net in de baan van het schot komen.

Ook Erik Bakker toonde in het aanhoudende Friese offensief net iets te weinig scherpte. Feyenoord, dat traag en slordig opbouwde, liet het allemaal maar gebeuren.

Schaken

Na 25 minuten had Feyenoord een korte opleving, vooral dankzij Ruben Schaken die tegen zijn oude club geen slechte indruk maakte. Doelman Leonard Nienhuis bleef bij doelpogingen van Bruno Martins Indi, Lex Immers en Schaken met het nodige geluk overeind.

In de extra tijd van de eerste helft buitte Feyenoord het technische surplus op het kunstgras onverwacht uit. Uit de eerste echt soepele aanval, met Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius in een dienende rol, tikte Immers met een fraaie voetbeweging de bal achter Nienhuis, 0-1.

Counter

Met centrale verdediger Joris Mathijsen voor de af en toe stuntelende linksback Miquel Nelom begon Feyenoord met counterplannen aan de tweede helft. Het Friese overwicht was na de rust echter minder groot. Feyenoord, met Mitchell te Vrede in de 65e minuut voor de opnieuw falende centrumspits Samuel Armenteros, leek evenwel niet bij machte de bevrijdende tweede treffer te maken.

Met een rake kopbal besliste Te Vrede, op aangeven van Schaken, in de 73e minuut alsnog de wegzakkende wedstrijd: 0-2. De 22-jarige aanvaller bewees met zijn eerste eredivisietreffer dat hij als vervanger van de geschorste clubtopscorer Graziano Pellè misschien wel meer potentie heeft dan Armenteros.

Door de zege stijgt de ploeg van coach Ronald Koeman naar de vierde plaats, op twee punten achterstand van koploper AZ.

Lees ook: Koeman: 'We hebben gemazzeld'

Lees ook: Boëtius: 'Dit was wel een potje efficiëntie'

Lees ook: Clasie: 'Dit soort clubs geen hoop geven'

Bekijk de stand in de eredivisie