Michele Scarponi rijdt volgend jaar voor Astana. De Italiaan, die overkomt van Lampre-Merida, heeft een contract voor een jaar getekend.

Dat heeft de formatie uit Kazachstan donderdag bekendgemaakt. Met de komst van de 34-jarige klimmer is de formatie volgens ploegbaas Aleksandr Vinokoerov compleet. Eerder trok Astana ook al Lieuwe Westra aan.

Scarponi, die door een dopingstraf van Alberto Contador als winnaar van de Giro van 2011 in de boeken staat, moet zijn landgenoot Vincenzo Nibali bijstaan tijdens de Tour van volgend jaar. 

Nibali wil dan een gooi naar de eindzege doen. ''De ervaring van Scarponi in de Alpen en Pyreneeën kan daarbij helpen'', aldus Vinokoerov. Vorig jaar werd Nibali derde in de Tour en dit jaar won hij de Giro.

In 2007 werd Scarponi anderhalf jaar geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij Operación Puerto, de dopingzaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Dit jaar werd hij drie maanden uit koers gehouden wegens een ontmoeting met de verbannen dopingarts Michele Ferrari.