Een tribunaal gaat bepalen of Lance Armstrong een bedrag van 12 miljoen dollar, bijna 8,7 miljoen euro, moet terugbetalen aan verzekeringsmaatschappij SCA Promotions.

Dat hebben de advocaten van beide partijen laten weten aan Amerikaanse media.

Armstrong spande zelf in 2004 een proces aan tegen SCA Promotions, toen het bedrijf hem weigerde 7,5 miljoen dollar te betalen voor zijn winst in de Ronde van Frankrijk in dat jaar.

Tijdens dat proces verklaarde Armstrong nooit verboden middelen te hebben gebruikt, waarna de rechter hem in het gelijk stelde. Destijds werd ook bepaald dat de zaak nooit meer kon worden heropend.

SCA Promotions stelt na de dopingbekentenis van Armstrong toch alles in het werk om het geld terug te krijgen. "Het akkoord dat eerst is gesloten, is definitief. We hebben alle vertrouwen in deze zaak", aldus een van Armstrongs advocaten.

Rechtszaken

Armstrong moet waarschijnlijk binnenkort getuigen in een aantal rechtszaken, onder meer in een zaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen hem heeft aangespannen.

In de zaak draait het erom of Armstrongs oude ploeg US Postal (een overheidsbedrijf) met belastinggeld doping financierde.

Zes van zijn zeven, inmiddels afgenomen, Tourzeges behaalde Armstrong in dienst van US Postal. Het totale sponsorbedrag dat de postadministratie in die periode uitgaf was iets meer dan veertig miljoen dollar, ruim dertig miljoen euro.

Justitie schaarde zich eerder dit jaar achter klokkenluider Floyd Landis. De voormalige meesterknecht van Armstrong spande al in juni 2010 onder embargo een rechtszaak aan tegen zijn voormalige kopman.