Ryder Hesjedal heeft woensdag bekend dat hij meer dan tien jaar geleden verboden middelen heeft gebruikt. 

De 32-jarige renner van Garmin-Sharp, vorig jaar de beste in de Ronde van Italië, biechtte zijn zonden op in een persverklaring van zijn huidige team Garmin-Sharp.

''Ik heb altijd van deze sport gehouden, maar meer dan tien jaar geleden heb ik een foute weg bewandeld. Ook al is het lang geleden gebeurd en kwam het slechts enkele keren voor, het neemt niet weg dat ik een fout heb gemaakt en daar altijd mee heb moeten leven. Ik heb die beslissing altijd betreurd'', zo luidt de verklaring.

Hesjedal was in die periode nog mountainbiker. Hij kwam in 2002 en 2003 uit onder de vlag van Rabobank.

In dat laatste jaar veroverde hij zilver op het wereldkampioenschap. Bij de Olympische Spelen van Athene in 2004, toen hij al was overgestapt naar het Amerikaanse US Postal, kostte een lekke band hem een medaille.

Toekomst

Volgens Hesjedal is het wielrennen de laatste jaren sterk veranderd. ''Ik heb het beste en het slechtste van de sport gezien en denk dat het wielrennen nu op de beste plek ooit is. Ik kijk naar jonge renners in ons team en het peloton en zie dat de toekomst van het wielrennen gearriveerd is.''

''Ik ben blij dat zij niet dezelfde keuzes hoeven te maken als ik en ik zal alles doen om de sport waar ik van hou te helpen.''

De Canadees voelde zich genoodzaakt te reageren, nadat Michael Rasmussen hem van dopinggebruik beschuldigde. De oud-renner van Rabobank schrijft in zijn nieuwe boek dat hij Hesjedal in 2003 leerde hoe hij epo moet gebruiken.

Rasmussen: 'Leerde Hesjedal epo te gebruiken'