Bondscoach Louis van Gaal heeft naar eigen zeggen een keepersprobleem richting de oefenduels met Japan en Colombia van volgende maand. De voorselectie van Oranje herbergt slechts twee keepers in plaats van het normale aantal van drie.

"Behalve Fer die er bij staat omdat hij het goed heeft gedaan is de voorselectie hetzelfde gebleven. Ik heb alleen een probleem met de keepers omdat er een aantal geblesseerd is en een aantal niet in vorm is", zegt Van Gaal op de website van de KNVB.

Michel Vorm van Swansea City en Ajacied Jasper Cillessen zijn de enige keepers in het voorlopige keurkorps. PSV'er Jeroen Zoet heeft last van een blessure net als Kenneth Vermeer, die bij Ajax gepasseerd is. Tim Krul en Maarten Stekelenburg spelen na eerder blessureleed in de Premier League wel wekelijks bij respectievelijk Newcastle United en Fulham.

Weggooilanden

Van Gaal ziet de wedstrijden tegen Japan, op 16 november in Genk, en Colombia drie dagen later in Amsterdam als een goede test voor het WK. "Daar zullen we waarschijnlijk ook tegen die landen moeten spelen. Dat is een andere cultuur en dan is het handig dat we daar mee in aanraking komen en dat de spelers weten hoe ze daarop moeten reageren."

"Het zijn landen die zich al gekwalificeerd hebben, dus het zijn geen weggooilanden. Colombia staat niet voor niets in de top vijf van de FIFA-ranking. Daar speelt Falcao en dat vind ik een geweldenaar. Daar kunnen we wel wat van verwachten. Ik hoop dat we weer zo'n galavoorstelling kunnen geven als tegen Hongarije, maar dat is tegen Colombia te veel gevraagd."

De tactieken van de Colombianen en de Japanners heeft Van Gaal nog niet doorgenomen. "Ik heb de scoutingsrapporten wel binnen, maar dat stelt niet zoveel voor. Ik wil ze altijd eerst zelf zien. Dat doe ik een week van tevoren, want dan ben ik pas gemotiveerd."

Ook tegen Colombia rekent de keuzeheer op een uitverkochte Arena en in Genk sluit hij dat ook niet uit. "In de landen waar we spelen was het ook altijd uitverkocht. We zijn populair in Nederland, maar ook in het buitenland", concludeert Van Gaal.

Lees ook: Van der Wiel weer in voorselectie Oranje