Sven Kramer heeft zondag de 10 kilometer bij de Nederlandse afstandskampioenschappen afgelegd in het pak dat de Nederlandse schaatsers in februari bij de Olympische Spelen zullen dragen.

De TVM'er kreeg de outfit onlangs uitgereikt om in trainingen te testen. Kramer besloot het pak echter zondag al te dragen bij de NK. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van ingewijden.

Kramer maakte veel indruk op de 10 kilometer en noteerde met 12.46,96 een nieuw baanrecord en de tweede tijd ooit op de langste afstand.

Het pak had nog enige tijd geheim moeten blijven. Enkele betrokkenen binnen schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF zeggen onaangenaam verrast te zijn door het uitlekken van het nieuws.

Nummer twee Jorrit Bergsma en nummer drie Bob de Jong waren zondag aanzienlijk langzamer: 12.52,27 en 12.52,31.

Jillert Anema, die coach is van beide schaatsers, kreeg dinsdag van de NOS te horen dat Kramer het olympische pak al uitgereikt heeft gekregen. Bergsma was nog niet op de hoogte gebracht van testtrainingen in de olympische outfit.

Het olympisch schaatspak is volgens betrokkenen van NOC*NSF en de KNSB nog in ontwikkeling. Zij bevestigen wel dat het materiaal van het pak waarin Kramer zondag reed, identiek is aan het materiaal dat gebruikt zal worden voor het definitieve olympische schaatspak.

Reactie Kramer

In De Telegraaf weerspreekt Kramer dat zijn het pak 'het olympisch pak' is. "Het staat nog lang niet vast dat dit straks het olympisch pak is. Zover is het zeker nog niet", zegt hij.

"Het is echt geen supersonisch pak ofzo, maar iedereen probeert wel eens iets nieuws. Zo reed bij BAM Bob de Jong in een ander pak dan Jorrit Bergsma en bij Beslist.nl had Mark Tuitert weer een afwijkend pak. Verder heb ik ook met niemand afspraken gemaakt of ik het pak wel of niet in wedstrijdverband zou gebruiken”, aldus Kramer.

Lees alles over schaatsen op NUsport