In de eerste officiële vergadering met Brian Cookson als voorzitter heeft de UCI dinsdag meteen een aantal dopingmaatregelen genomen.

De internationale wielerunie meldt dat er in 2014 een onafhankelijke anti-dopingoperatie komt en dat de rol van de UCI in de dopingschandalen uit het verleden wordt onderzocht.

Cookson heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die de beschuldigingen aan het adres van de UCI in onder meer de zaak Lance Armstrong moet uitzoeken. Daarin werkt de UCI samen met anti-dopingbureau WADA, waar het in het verleden vaak mee in de clinch lag.

"Dit was een belangrijk moment omdat we een paar maatregelen zijn gestart die het vertrouwen in de UCI moeten herstellen en ervoor zorgen dat onze grote sport vooruit kan", legt Cookson uit.

"We zijn begonnen met de modernisering van de UCI. Er is de komende maanden en daarna een enorme hoeveelheid werk te doen, maar we gaan het wielrennen echt ten goede veranderen."

Salaris

Het vrouwenwielrennen stond ook op de agenda, maar daar brengt de UCI pas later details over naar buiten. Alle besproken punten zijn in lijn met de verkiezingsbeloftes van Cookson.

De 62-jarige Brit won vorige maand de strijd om het voorzitterschap van Pat McQuaid, die na alle dopingaffaires flink onder vuur lag. De UCI deed ook mededelingen over het salaris van Cookson. De preses zou op jaarbasis ruim 360.000 euro gaan verdienen, maar neemt genoegen met bijna 275.000 euro.