Bonfire, het paard waarmee dressuurrijdster Anky van Grunsven in 2000 in Sydney haar eerste gouden olympische medaille won, is maandag overleden.

Van Grunsven liet dat zelf weten via Twitter. "Mijn hart is gebroken. Bonfire is dood", schreef de drievoudig olympisch kampioene. Bonfire, voluit Gestion Bonfire, is dertig geworden.

Van Grunsven moest maandag de beslissing nemen om Bonfire te laten inslapen, omdat er complicaties in de gezondheidstoestand van het paard waren opgetreden, zo liet Sjef Janssen, dressuurcoach en echtgenoot van Van Grunsven, weten aan de NOS. Bonfire had al geruime tijd een bijnierziekte.

"Een paar weken geleden kreeg hij een ontsteking in allevier de hoeven", meldde Janssen. "Hij kon heel moeilijk staan en bewegen. Toch kregen we dat weer redelijk onder controle, maar de laatste 48 uur verslechterde de situatie plotseling."

Goud

Van Grunsven werd in 1991 voor het eerst Nederlands kampioen op Bonfire. In de volgende negen jaar vierde de Brabantse vele successen met haar bruine Oldenburger ruin.

Op de rug van Bonfire haalde Van Grunsven zilver bij de olympische landenwedstrijd in 1992, 1996 en 2000. In 1996 kwam daar ook individueel zilver bij. Vier jaar later in Sydney volgde de bekroning met de individuele gouden plak.

Bij wereldkampioenschappen pakten Van Grunsven en Bonfire een gouden en drie zilveren medailles. De titel in 1994, bij de Wereldruiterspelen in Den Haag, betekende de eerste internationale prijs en de doorbraak voor Van Grunsven.

De combinatie pakte ook negen keer de Nederlandse titel.

Standbeeld

In 2001, vier dagen na zijn achttiende verjaardag, ging Bonfire definitief met pensioen en mocht hij de wei in. Vier jaar later kreeg het paard een standbeeld in Erp, de geboorteplaats van Van Grunsven en de plaats waar Bonfire zijn laatste jaren doorbracht.

De dressuurrijdster ging verder met Salinero, waarmee Van Grunsven nog twee keer olympisch kampioen werd, in 2004 en 2008.

Impuls

Bonfire was het paard waarmee Van Grunsven grenzen verlegde. De combinatie was internationaal de eerste die, na jaren van hard werken, de Duitse hegemonie in de sport verbrak.

Met Bonfire gaf ze de Nederlandse dressuursport een ongekende impuls. In Barcelona 1992 kwam de eerste olympische medaille, zilver met de equipe. "Daar kregen we echt het gevoel dat er veel meer in zat als we nog professioneler zouden worden'', verklaarde ze later. Samen met trainer en partner Sjef Janssen zette ze die stappen.

"Een paard als Bonfire krijg ik nooit weer'', zei Van Grunsven vol emotie, bij het afscheid in Sydney, al zou ze die uitspraak na de successen met Salinero later enigszins nuanceren.

Net zo hard genoot de amazone van de tien jaar dat Bonfire, sinds de Spelen van Londen in 2012 vergezeld van Salinero, nog bij haar in de wei liep. "Ook dat was super."