Voorzitter Michel Platini van de UEFA wil dat het aantal deelnemende landen aan het WK vanaf 2018 wordt verhoogd van 32 naar 40.

De Fransman reageert op het pleidooi van FIFA-voorzitter Sepp Blatter om meer WK-tickets te reserveren voor Afrikaanse en Aziatische landen. Dit zou ten koste gaan van het aantal deelnemers uit Europa en Zuid-Amerika.

Volgens Platini hoeft het WK maar drie dagen langer te duren met acht teams erbij. "Het is goed voor iedereen", zegt de oud-topvoetballer in verschillende media. "Ik ben het helemaal met Blatter eens dat we meer Afrikaanse en Aziatische teams willen zien op het toernooi."

"Maar in plaats van minder Europese teams mee te laten doen, moeten we naar 40 landen. Dan kunnen we twee Afrikaanse en twee Aziatische teams toevoegen aan het deelnemersveld, en nog één land uit Europa, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië."

Verkiezingen

De laatste keer dat het aantal deelnemers aan het WK werd verhoogd was voor de editie van 1998, toen er voor het eerst 32 landen mochten meedoen. Tot en met 1978 lag dit aantal op zestien. In 1982, 1986, 1990 en 1994 streden 24 teams om de eindzege. 

De negentien edities van het WK zijn altijd nog gewonnen door een Europees of een Zuid-Amerikaans land.

Platini overweegt zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van FIFA-voorzitter in 2015. De Fransman hakt in 2014 de knoop door. Volgend jaar beslist ook de 77-jarige Blatter of hij voor een nieuwe termijn zal gaan.