Gerard Kemkers zag zijn pupil Sven Kramer zondag in Thialf naar een nieuw baanrecord op de tien kilometer snellen. Geen verrassing voor de coach van TVM. "Sven is beter dan ooit op de vijf en de tien kilometer."

"Het gaat zo gemakkelijk bij Sven", legde Kemkers in Thialf uit. "Ik wist dat hij nog veel over had."

Kramer liet volgens Kemkers niet eens het achterste van zijn tong zien, zijn versnelling op drieënhalve ronde van het einde was relatief laat. "Het had ook eerder gekund, op zes ronden, maar dat was niet nodig. Sven is ontzettend goed."

De TVM-coach was niet voorzichtig met het inschalen van zijn pupil. "Of hij beter is dan ooit op de vijf en tien kilometer? Ja. We hebben keuzes gemaakt en die slaan allemaal aan. We hebben de juiste slag gevonden en vertrouwen gevonden. We hebben een plan dat staat en dat gaan we doorzetten", zei Kemkers.

Wereldrecord

Ook Jillert Anema, coach van Kramers concurrenten Bob de Jong en Jorrit Bergsma bij BAM, was onder de indruk van het optreden van de 27-jarige Fries. "Kramer heeft zijn statement wel gemaakt. De winnende tijd in Sotsji zal een wereldrecord zijn, denk ik."

Over wereldrecords denkt Kemkers nog niet na. "Daar zijn we niet mee bezig. We zijn bezig met de Spelen. En als het niet nodig is, halen we niet alles uit de kast."

Lees ook: Kramer: 'In Sotsji moet het sneller'

Lees ook: Kramer snelt in baanrecord naar titel op de tien kilometer