Juan Martin Del Potro heeft zijn titel bij het ATP-toernooi in Basel geprolongeerd. Net als vorig jaar was de Argentijn (1) in de eindstrijd te sterk voor de thuisfavoriet Roger Federer (3): 7-6 (3), 2-6, 6-4. 

De partij nam twee uur en twintig minuten in beslag.

Voor Del Potro is het zijn vierde titel van het tennisjaar. Federer, die de titel in zijn thuisstad vijf keer won, staat nog altijd op één toernooizege.

Del Potro pakte na een start waarin beide mannen simpel hun opslag behielden als eerste de break. Hij liep in de eerste set uit naar 5-3, maar Federer brak terug. De Zwitser kreeg op eigen opslag twee setpunten tegen, maar kwam toch op gelijke hoogte. In de tiebreak werd het vervolgens 7-3 voor Del Potro.

De Argentijn liet na de gewonnen eerste set zijn scherpte even afglijden en kreeg in de tweede set twee breaks tegen. Dat betekende een simpele 6-2 overwinning voor Federer.

De Zwitser liep echter in dezelfde val en werd in de eerste game van de derde set gebroken. Daar herstelde hij zich niet meer van.

Federer, die in de halve eindstrijd nog meer tijd nodig had om de Canadees Vasek Pospisil te verslaan, had zich bij winst gekwalificeerd voor de World Tour Finals. De Zwitser kan zich volgende week bij het Masterstoernooi van Parijs alsnog plaatsen voor het slotevenement met de beste acht tennissers ter wereld.