Thijsje Oenema verscheen half oktober met een dik ingepakte linkerpols op de ijsbaan van Deventer voor de eerste Holland Cup. Er had een kleine ingreep rond een moedervlek plaatsgevonden liet ze weten. Wat ze voor zich hield was dat het een agressieve vorm van huidkanker was. Twee weken geleden volgde er goed nieuws: de ingreep was succesvol en bestraling is niet nodig.

"Het schaatsen is de laatste tijd wel even van onder geschikt belang geweest", liet een geëmotioneerde Oenema in de catacomben van Thialf aan NUsport weten. "Je krijgt toch een flinke klap te verwerken als je hoort dat je lichaam je in de steek heeft gelaten."

Zondagochtend liet ze aan haar ploeggenotes van Team Liga in Thialf weten wat er echt aan de hand was. "Het was een agressieve vorm van huidkanker. Het is een emotionele periode geweest, ik moet nu het zelfvertrouwen weer zien terug te krijgen."

Opgelucht

De 25-jarige Friezin kreeg inmiddels goed nieuws te horen. "Ik kreeg te horen dat het nu allemaal goed gaat. Ik hoef gelukkig niet bestraald te worden, die hele medische molen in. Dat is een hele opluchting. Het gaat nu gelukkig elke dag beter. Nog niet goed, maar er zit vooruitgang in."

Oenema vindt het fijn dat ze eindelijk kan spreken over wat haar overkomen is. "Ik ben blij dat ik het eindelijk kwijt ben, en dat ik het nu ook binnen de ploeg heb verteld." 

"En ik ben opgelucht dat ik ook gewoon plaatsing voor de World Cup binnen heb. Niet op de 1000, gelukkig wel op de 500 meter. Dat zie ik als een overwinning op mezelf."