Diane Valkenburg houdt het na drie afstanden voor gezien bij de Nederlandse kampioenschappen in Thialf. 

Door Anne Joldersma

Na haar laatste plaats op de vijf kilometer heeft de schaatsster van Team Activia besloten niet meer van start te gaan op de laatste afstand van het titeltoernooi, de duizend meter.

"Ik vroeg na de vijf kilometer aan Jac (Orie, coach, red.) of het nog zin had de duizend te rijden. We wisten allebei wel dat dat niet meer nodig was", legde een enigszins aangeslagen Valkenburg in de catacomben van het schaatsstadion uit.

"De duizend meter rijd ik niet meer. Ik heb dit weekeinde inmiddels wel vaak genoeg aangetoond dat er iets niet klopt."

Valkenburg greep de afgelopen dagen naast startbewijzen voor de World Cup op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Daardoor raakt ze ook uitzicht voor de ploegenachtervolging, waar ze het afgelopen seizoen steevast deel vanuit maakte.

Verkeerde afzet

Tijdens de eerste twee dagen van de NK was het al duidelijk dat het niet goed zat bij de rijdster van Activia. "Ik snap alleen niet hoe het komt. De zomer is goed geweest en ik ben gewoon fit. Technisch klopt het alleen niet."

"Ik heb zaterdagavond een uur met Jac gesproken en we dachten de fout boven tafel te hebben. Misschien is dat ook wel zo, maar kan ik het nog niet goed aanpassen op het ijs. Wat er mis is? Ik haal mijn been slecht bij me, een verkeerde afzet. Alles loopt naar achter."

Raadsel

Dat ze door het tegenvallende NK de eerste seizoenshelft langs de kant staat kwam hard aan bij Valkenburg. "Ik kwam met veel zelfvertrouwen naar de NK toe." De afgelopen dagen sprak ze al over een 'raadsel' als ze haar optreden moest beschrijven.

"Dit is gewoon waardeloos, juist omdat ik het niet zag aankomen. Het is heel lang geleden dat ik voor het laatst kwalificatie misliep voor de wereldbekers. We moeten een goede analyse gaan maken van wat er fout is gegaan dit weekeinde. Dit is een mislukt weekeinde geweest. Dat is goed klote."

Over haar plek in de ploegenachtervolging maakt ze zich echter nog geen zorgen. "Daar heb ik ook nog niet eens over nagedacht. Ik moet eerst maar eens zorgen dat ik weer hard ga rijden, dan komt de ploegenachtervolging vanzelf weer in beeld."