Siem de Jong realiseerde zich na de teleurstellende 0-0 tegen RKC Waalwijk dat Ajax misschien nog meer tijd nodig heeft om een goede serie wedstrijden neer te zetten. Na elf competitieduels is het elftal van coach Frank de Boer nog steeds zoekende.

"Het is toch lastig om opnieuw te beginnen als een aantal spelers is vertrokken, het is moeilijk om oplossingen te vinden in het veld. We wilden er dit seizoen meteen staan, maar dat is niet zomaar even gedaan. Het doet pijn dat het zo wisselvallig is", aldus De Jong.

Ajax heeft het geluk dat de concurrentie ook punten blijft verspelen, maar deze worsteling mag volgens de middenvelder niet te lang duren. "Vorig seizoen wonnen we vijf van de laatste zes wedstrijden voor de winterstop. Ik heb wel het gevoel dat we in die periode in vorm kunnen komen."

"Ik had juist het gevoel dat we tegen FC Twente en Celtic al beter stonden, maar we weten dat het niet vanzelf komt. We moeten eraan werken. Dat andere ploegen het ook niet lukt, is het enige pluspuntje. Zij hebben ook veel nieuwe spelers. Ik weet niet precies wat het is, maar ik hoop dat wij er als snelste uit komen."

De 24-jarige De Jong werd tegen RKC tien minuten voor tijd gewisseld omdat hij niet goed in de wedstrijd zat, iets dat hem zelden gebeurt. "De laatste wedstrijden ben ik wel een paar keer gewisseld, maar dat was om fysieke redenen na mijn klaplong. Ik had wel het gevoel dat ik fysiek beter werd, maar nu had ik ook niet de power en was ik de tweede helft helemaal op. Ik begreep die wissel wel."

Verwachtingen

De Jong was niet de enige die rijp was voor een wissel. Viktor Fischer en een aantal andere spelers voldoen al weken niet aan de verwachtingen. "Er zijn veel jongens die niet de vorm hebben. Het loopt niet bij sommigen en zij moeten er zelf aan gaan werken. In de wedstrijd hiervoor kon ik wel met de rest van het team bezig zijn, nu was ik meer met mezelf bezig."

Of De Jong dinsdag het bekerduel met ASWH laat lopen, weet hij nog niet. "We hadden het er juist over om wedstrijdritme op te doen. Ik weet niet of ik nu wel of niet wil spelen om in vorm te komen. Ik ga overleggen met de trainers en de medische staf. Hopelijk kunnen we in die wedstrijd wel wat vertrouwen opdoen."

Met Niklas Moisander, Lerin Duarte en Bojan Krkic mist Ajax drie belangrijke spelers door blessures. Juist dat soort creatieve krachten kan Ajax nu wel gebruiken. "We hebben pech met blessures, dan is het wel klote dat de jongens die moeten spelen ook niet allemaal in vorm zijn. Toch hebben we voor de interlandperiode wel goede wedstrijden gespeeld, dat moet nu opnieuw gebeuren."