Juan Martin del Potro en Roger Federer strijden zondag om de hoofdprijs bij het ATP-toernooi in Basel. De Argentijnse titelverdediger versloeg de Fransman Édouard Roger-Vasselin (6-4, 4-6 en 6-2). De Zwitserse thuisfavoriet ontdeed zich met grote moeite van de Canadees Vasek Pospisil: 6-3, 6-7 (3) en 7-5.

Del Potro was de eerste die zich zaterdag naar de finale sloeg. De nummer vijf van de wereld, als eerste geplaatst, had tegen Roger-Vasselin meer dan twee uur nodig om de partij naar zich toe te trekken.

Pas in de derde set kreeg hij volledig vat op zijn opponent, die eerder dit jaar in Delray Beach al eens finalist was. In dat afsluitende bedrijf gunde Del Potro zijn opponent geen enkel breakpoint, waardoor hij de partij alsnog redelijk soepel besliste.

Federer had nog meer te duchten van de jonge Canadees, die dit jaar doorbrak met een halve finaleplaats bij het Masterstoernooi in Montreal. De Zwitser liet bij 5-3 in de tweede set na de wedstrijd uit te serveren, waarna Pospisil de tiebreak won.

In de derde set pakte hij ook nog brutaal een voorsprong, die hij direct weer verspeelde. Op 5-5 sloeg Federer nogmaals toe, waarna hij het duel wel besliste.

Federer gaat op jacht naar zijn tweede toernooizege van het jaar, waarmee hij zich kan kwalificeren voor de World Tour Finals. Tegen Del Potro, die dit seizoen al drie titels won, leidt hij in onderlinge ontmoetingen met 13-4. De Argentijn won evenwel de laatste twee duels, waaronder de finale van Basel vorig seizoen.