Tony Martin, 's werelds beste tijdrijder van het moment, eet vlak na een koers altijd rijstwafels met fruit, meloen of ham. Waar ter wereld hij ook is. Dat vertelt Marcel Kittel, supersprinter van Argos-Shimano.

Als Kittel voor zijn werk op reis is en in zijn hotelkamer zijn koffer heeft geopend, pakt hij altijd eerst z'n toilettas om die in de badkamer te zetten.

"En dan ben ik blij of niet blij met de douche. Want die is of te groot of te klein. Een badkamer vind ik essentieel, vooral als ik mijn benen wil scheren." Eenmaal uit de badkamer gaat Kittel op zoek naar een stopcontact zodat hij zijn telefoon kan opladen.

Voor wielertijdschrift De Muur ging journalist Nando Boers op bezoek bij de verre van saaie Kittel (bijnaam 'Der Blitz') in Erfurt om daar al weer deel tien in de serie Beroep: Wielrenner te maken. Boers stelt renners in deze reeks op het oog simpele, voor de hand liggende vragen die elders bijna nooit gesteld worden, maar altijd resultaat hebben. Omdat het antwoorden oplevert die je bijna nergens anders leest, maar vooral meer inzicht geeft in het leven van een topsporter.

Overigens: als Skil-Shimano de toenmalige tijdritspecialist Kittel in 2011 geen contract had aangeboden, was hij nu student geweest. Deze week verscheen van de hand van Boers het boek De Schaatser. Zelfde opzet, andere sport. Het wachten blijft op de wielereditie.

Reus

In De Muur, zo meldt de eigen website, wordt geschreven over de wielersport door liefhebbers die meer willen zien dan het eindklassement. Vrije vertaling: tijdloze koersverhalen zonder urgentie maar tegelijkertijd vol relevantie.

Het volgende hoofdstuk in het filmische levensverhaal van Kai Reus is daar een voorbeeld van. Zóveel talent, zóveel tegenwind. Vorig jaar stapte zijn moeder uit het leven.

Het was na 'De Val' in 2007 ("Dat weet iedereen wel, dus daar hoeft hij het niet zo nodig meer over te hebben") en de ziekte van Pfeiffer het zoveelste malheur, de status aangrijpend inmiddels voorbij en deze keer opgetekend door Fred Segaar. Toch wil Reus, 28 pas, nog een keer een grote ronde rijden. "En het gaat gebeuren ook. Echt, ik kom terug."

Gegrilde kip

Andere tipverhalen in deze op één na laatste 'Muur' van 2013: Rob Willemse over de Belgische cyclocrosskeizer Roland Liboton (Leuven, 6 maart 1957), die berooid belandde op de markt als verkoper van gegrilde kippen ("Jawel, en ik deed het graag"). Na een jaar of wat stopte Liboton met dit werk. Hij at te veel van de gegrilde kip zelf op.

Of Martijn Sargentini over Filippo Simeoni, die ooit de fout maakte Lance Armstrong tegen zich in het harnas te jagen. Iets dat zijn carrière geen goed deed. En zolang Wiep Idzenga de serie Every picture tells a story voor zijn rekening neemt (dit was editie tien over de winst van Gerben Karstens in de Ronde van Lombardije), bestel er dan alvast maar tien bij.

Cijfer: 8

De Muur - Der Blitz
Uitgever: De Muur BV
ISBN-nummer: 978-94-623-1004-9
Auteurs: meerderen
Pagina’s: 157
Prijs: 12,50 euro