Sven Kramer voldeed vrijdag aan de verwachtingen door op de eerste dag van de NK afstanden in Thialf de titel op de 5000 meter voor zich op te eisen.

De Fries reed met 6.12, 89 een kampioensrecord en liet zijn concurrenten ver achter zich.

Kramer was vertrokken op een schema dat hem zou brengen naar 6.15. ''Ik kan niet ontkennen dat het heel goed gaat'', zei hij na de huldiging. ''Ik reed wel héél lekker.''

Kramer sprak van een groot gat naar de concurrentie, van wie de BAM-schaatsers Jorrit Bergsma (tweede) en Bob de Jong (derde) hem vergezelden op het podium. Concluderend: ''Ik sta er goed voor.''

Ter Mors

Bij de dames zorgde Jorien ter Mors voor een verrassing door de 1500 meter op haar naam te schrijven. De shorttrackster bleef Lotte van Beek en Ireen Wüst voor op de schaatsmijl.

Ter Mors noteerde als enige in Thialf een tijd in de 1.55, maar was niet verrast door haar goede optreden.  "Ik weet hoe ik ervoor sta. Ik was wel benieuwd wat ik op deze baan en op dit ijs kon laten zien, maar dat zat dus goed."

Voor Ter Mors, van origine shorttrackster, is het schaatsseizoen al enige tijd onderweg. Samen met bondscoach Jeroen Otter en de rest van de shorttrackselectie werkte ze al twee wereldbekerwedstrijden af in Azië, waar ze op de 500, 1000 en 1500 meter shorttrack kwalificatie voor de Winterspelen van Sotsji wist veilig te stellen.

"Na die wereldbekerwedstrijden stond ik er vooral mentaal beter voor", refereert Ter Mors aan haar bewogen zomer waarin ze na een lang ziektebed haar vader verloor. "Ik heb daar weer meer plezier, meer ontspanning en vooral meer rust in mijn hoofd gevonden."

"Dankzij die wedstrijden in Azië kwam het zelfvertrouwen weer bij me terug. Maar nogmaals, vooral ook de rust."

Training

De kersverse Nederlands kampioene op de schaatsmijl is nu een kleine drie weken terug in Nederland en is pas sindsdien met de langebaan bezig. "En niet eens elke dag. De afgelopen week heb ik in totaal vier keer op de langebaan gestaan. Maar ik train natuurlijk wel."

"En in normale weken train ik ook altijd wel twee keer in de week op de langebaan. Hoewel ik dat eigenlijk alleen doe voor het gevoel. Ik haal mijn kracht uit het shorttrack."

Otter denkt dat zijn pupil de komende dagen nog meer medailles in de wacht kan slepen. De 1000 en 1500 meter zijn haar beste afstanden. ''Ook op de 3 kilometer kan ze uit de voeten en die ligt haar technisch gezien beter.''

''Bij de start valt de meeste winst te halen voor Jorien. Natuurlijk kan het nog beter. Dan moet ze meer op snelheid gaan trainen.''

Activia

Verliezers waren er uiteraard ook de op 1500 meter. De dames van Activia, dat onder leiding staat van coach Jac Orie, stelden zwaar teleur.

Routiniers Annette Gerritsen en Laurine van Riessen grepen naast een wereldbekerticket op de 1500 meter. De grootste tegenvaller was echter voor Diane Valkenburg, die van het trio de afstand het best onder de knie hoort te hebben.

"Van die sprintdames vind ik het niet zo erg", verzuchtte Orie in de catacomben van Thialf, "maar wat er met Diane is gebeurd snap ik ook niet helemaal. Technisch klopte het niet, maar dat alleen verklaart dit niet. Bij de start waren er twee misslagen, de opening was al langzaam. Toen zag ik al dat het niet goed ging."

Valkenburg kwam uiteindelijk als vijftiende over de streep in een teleurstellende tijd van 2.00,11, vlak achter ploeggenote Van Hemert (veertiende in 2.00,10). Van Riessen (negentiende, 2.01,33) en Gerritsen (2.01,79) bevonden zich diep in de onderste helft van de uitslag. "Maar bij Laurine en Annette weet je dat de 1500 meter of helemaal slaagt of juist helemaal niet."

Kramer kroont zich tot Nederlands kampioen op 5000 meter

Ter Mors verrast met Nederlandse titel op 1500 meter