Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA wil dat er in de toekomst minder WK-tickets gaan naar Europa en Zuid-Amerika.

"Het kan niet zo zijn dat deze twee continenten achttien of negentien plaatsen voor zich opeisen. Ze hebben veel minder bij de FIFA aangesloten leden (63, red.) dan Azië en Afrika (100)", zegt de 77-jarige Zwitser tegen AP.

Blatter vindt dat Afrika 'sterk wordt ondervertegenwoordigd' in het huidige systeem. Afrikaanse landen strijden nu om vijf WK-tickets, Europese landen hebben dertien plaatsen te verdelen.

"Op deze manier wint een Afrikaans land nooit het WK, welke ontwikkeling ze daar ook doormaken. Deze situatie moeten we herstellen. Een van de kenmerken van topsport is dat iedereen gelijke kansen heeft. We moeten de globalisering wel serieus nemen. De Afrikaanse en Aziatische landen moeten de status krijgen die ze verdienen."

Met zijn uitspraken anticipeert Blatter op steun uit Afrika en Azië bij zijn mogelijke herverkiezing in 2015.

Eerder deze week meldde de bestuurder dat hij mogelijk gaat voor een vijfde termijn als FIFA-voorzitter, waar hij dit eerder nog categorisch uitsloot. Zijn grootste uitdager kan weleens UEFA-preses Michel Platini worden. De Fransman beslist in 2014 of hij zich kandidaat stelt voor het hoogste ambt bij de FIFA.

Lees ook: Blatter (77) sluit nieuwe termijn als FIFA-voorzitter niet langer uit