Johan Bruyneel wordt in december gehoord door een arbitragepanel van het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Dat melden verschillende media.

Bruyneel werd een jaar geleden in het rapport over Lance Armstrong omschreven als de spil in een uitgebreid dopingnetwerk rond de zevenvoudig Tourwinnaar die hij al die jaren als ploegleider bijstond.

Hij zou ook andere renners tot het gebruik van verboden middelen hebben aangezet.

De Belg, die na de onthullingen werd ontslagen als manager van RadioShack, heeft nooit gereageerd op de beschuldigingen.

Wel gaf Bruyneel in juni een interview aan het Belgische tijdschrift Humo. "Ik sta te popelen om mijn verhaal naar buiten te brengen, maar mijn advocaten hebben me opgedragen om te zwijgen. Het wordt allemaal toch maar tegen mij gebruikt. Heel frustrerend."

In tegenstelling tot Bruyneel besloot Lance Armstrong niet om zich te laten verhoren door het USADA. De Texaan werd daarop levenslang geschorst, net als zijn lijfarts Michele Ferrari.

Begin dit jaar bekende de Texaan dat hij zijn zeven Tourzeges dankte aan dopinggebruik.

Artsen

De hoorzitting, waarvoor ook voormalig teamarts Pedro Celaya en trainer José 'Pepe' Marti zijn opgeroepen, zou plaatsvinden tussen 16 en 20 december in Londen, de woonplaats van Bruyneel.

Het is nog onduidelijk of ook oud-renners worden opgeroepen. In het USADA-rapport leggen verschillende van hen belastende verklaringen af over Bruyneel.